LUCA ELEFTERESCU

„Luca Elefterescu a fost un magistrat, om politic, președintele conservatorilor prahoveni, prefect de Prahova și deputat (sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX).
Este cel care, printre alte realizări, a construit clădirea care azi găzduiește Muzeul Ceasului din Ploiești. De profesie jurist, se stabilește în Ploiești, în anul 1881 prin numirea sa ca judecător, ulterior prim-procuror al Tribunalului Prahova. A fost membru marcant al Partidului Conservator, ocupând în anul 1907 funcția de șef al organizației județene Prahova. Luca Elefterescu a deținut funcția de prefect al județului Prahova în patru mandate, între anii: 1893-1895, 1900-1901, 1904-1907, 1910-1914, desfășurând o bogată activitate edilitară și economică. A fost unul dintre cei mai importanți petroliști din România ocupând funcția de vice-președinte al Asociației exportatorilor de petrol din România. Biografii săi îl prezintă ca un cunoscut meloman, o persoană jovială și agreabilă, în casa lui având loc prima petrecere de revelion din orașul Ploiești, în decembrie 1903. A avut 2 fete și un băiat.”

Primul Revelion in Ploiesti a fost in casa lui Luca Elefterescu, după moda franțuzească, care o numea petrecere “de bulion”, scrie shtiu.ro.

„Cuvântul revelion a pătruns în vocabularul românesc în secolul XIX lea, la început în mediul boieresc. Boierii au aflat despre această petrecere prin intermediul copiilor pe care îi trimiseseră la studii în străinătate, în țările din vestul Europei.
Prima petrecere grandioasă de Revelion a fost organizată la finele anului 1903, în Ploiești, de către prefectul Luca Elefterescu.
Locația aleasă a fost Casa Luca Elefterescu, mai cunoscută de contemporani ca Muzeul Ceasului din Ploiești. După moda franțuzească, unde petrecerile de Revelion aveau deja o vechime de zeci, chiar sute de ani, Luca Elefterescu a decis să organizeze una în Ploiești.
Istoricul ploieștean Paul D. Popescu a scris câteva rânduri despre fastuasa petrecere de „bulion”. Sursa istoricului a fost chiar bunicul său, ce era cofetar la începutul anilor 1900.
„În ziua de 27 decembrie 1903, bunicul meu s-a pomenit acasă cu Iancu, omul de încredere al lui Luca Elefterescu. – Dom’ Miai, vrea dom’ dipotat ca vineri să te înfăţişezi la dânsul cu tot ce-ţi trebuie… – Da, ce – se miră cofetarul – doar nu-l cheamă Vasile ? – Nu-l cheamă, da se face foc dacă nu te duci. Are un chef mare, de Anul Nou… Îi zice petrecerea de bulion, moda franţuzească“, avea să rememoreze Paul D. Popescu.
La cheful cu pricina ar fi participat câteva zeci de persoane (se spune că ar fi fost 26), cele mai importante din orașul Ploiești. Aceștia au servit cunoscutele sarmale, cârnaţi, fripturi de porc, dar și specialități occidentale precum aspic sau curcani la cuptor. Nu a lipsit muzica, Luca Elefterescu fiind cunoscut ca un mare fan al muzicii clasice.
Petrecerea a ținut până dimineața și Luca Elefterescu (prefect, avocat, petrolist) a rămas în istorie ca fiind primul român care a organizat primul chef pentru noaptea dintre ani.”

Descriere apărută în monografia orașului Ploiești, de Mihail Sevastos:

„Luca Elefterescu nu era ploeștean localnic. S-a stabilit în Prahova și aici și-a făcut cariera. Dupa războiul din 1877, Luca Elefterescu, licențiat în drept, a primit postul de sub­ prefect în Dobrogea.
A venit apoi ca judecător în Ploești. A fost și prim procuror al tribunalului Prahova și procuror general al Curții de Apel din București. Demisionând din magistratură, el a intrat în politică, înscriindu-se în partidul conservator. A ajuns în curand șef al organizației de Prahova. Cu toate calitățile sale, Luca Elefterescu, când partidul conservator era la govern, nu ocupa decât demnitatea de prefect. În opoziție, a fost ales deputat în 1914 – atât in Cameră cât și în Constituantă.
A fost odată pentru puțin timp, secretar general de minister. ·
Prin muncă cinstită și intensă, Luca Elefterescu – în județul petrolifer prin excelență – și-a făcut o bună situație materială.
Era un om simpatic, amabil cu toți, până la cordialitate – chiar față de adversarii politici.
A ridicat școli, primării , spitale, etc. Din inițiativa lui s’a construit linia Ploești-­Văleni.
De-asemeni și Palatul de Justiție, pe locul donat de primărie.
Veșnic surâzător, vesel, vorbăreț până la palavre, – Luca Elefterescu, om modest și plin de cumințenie, a știut să se retragă din politică la timp … înainte ca masele să fi eli­ minat dela putere un partid al unei clase care își pierduse odată cu exproprierea și situația politică.”

Sursa:
1. Wikipedia;
2. Publicatia online shtiu.ro
3. Monografia orașului Ploiești de Mihail Sevastos, Tiparul „Cartea Românească“, București, 1937 / p.130.
Urmăriți episodul XIV, despre Ion N. Gheorghiu, din 21 martie 2020.

PERSONALITĂȚI PLOIEȘTENE – EPISODUL XIII

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email