Astăzi se împlinesc 128 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai apreciați și importanți pictori români, ploieșteanul Constantin Goruneanu!
O viață exemplară prin modestia, pasiunea și dăruirea nețărmurită cu care a întâmpinat pictura, prin grija și tenacitatea cu care a abordat dificilul meștesug al artei! Astăzi, din păcate, un artist aproape acoperit de o nemeritată uitare.
Pictorul Constantin Goruneanu s-a născut la Ploiești, pe 24 septembrie 1895, fiind singurul copil al Elisabetei și Constantin (Costică) I. Goruneanu (1).
———————–
Nota (1): Tatăl, Costică I. Goruneanu (n. 1853 – m. 1934), provenea dintr-o familie nobilă și cunoscută la Ploiești, fratele său, Iuliu Goruneanu fiind peste două decenii director al Școlii de Arte și Meserii din Ploiești. El însuși, un apreciat maistru constructor, va deține funcția de profesor-maistru la Școala de Arte și Meserii, începând cu anul 1878 și până la pensionare, dăscălind cu pasiune și abnegație generații de elevi în tainele artei și meștelugul fierăritului. În acea perioadă, Școala de Arte și Meserii ajunsese la așa o dezvoltare și renume, că lucrările sale erau premiate în repetate rânduri cu medalia de aur la expozițiile naționale și internaționale. Grilajul care străjuia inițial Statuia Libertății, inaugurată la 11 iunie 1881, a fost realizat de maistrul Constantin (Costică) I. Goruneanu.
———————–
Clasele primare le-a urmat la Școala de Băieți din Ploiești pentru ca primele 4 clase de liceu să le urmeze la „Sf. Petru și Pavel” de pe bulevardul cu castani. În anul 1912 a fost înscris la Școala de Desenatori și Gravori din cadrul Institului Geografic al Armatei pentru ca în anul 1913 să se înscrie la Școala de Arte Frumoase din București pe care o va finaliza în anul 1916. Printre profesorii remarcați de tânărul Goruneanu se numără profesorul de desen Frederich (Fritz) Stork (renumit scluptor, una dintre cele mai proeminente figuri ale artei românești dintre cele două războaie mondiale) și profesorul de scluptură-modelaj Dimitrie Paciurea (cel mai important sculptor național român din prima jumătate a secolului al XX-lea, supranumit de mulți critici de artă din România drept „Luchianul sculpturii românești”).
Începerea Primul Război Mondial îl va determina pe Constantin Goruneanu să întrerupă, pentru moment, continuarea studiilor fiind înrolat și trimis pe front unde va participa în bătăliile de la Mărăști, Oituz și Mărășești. Imediat după terminarea războiului, în toamna anului 1918, va pleca în Italia, la Florența, pentru continuarea studiile de pictură, în paralel realizând o serie de lucrări valoroase.
Întors în țară, în decembrie 1920, va depune o muncă asiduă pentru pregătirea primei sale expoziții de pictură „Expoziția de pictură și desen – C. Goruneanu”, aceasta desfășurându-se la București, în toamna anului 1921, în saloanele „Mozart” de pe Calea Victoriei. Cu această ocazie, pictorul Constantin Goruneanu va expune nu mai puțin de 62 de lucrări, printre cele mai importante exponate numărându-se „Precupețe”, „Primăvara”, „Nud”, „Florăreasa” sau „Invalizi iarna”. Nu vor lipsi comentariile elogioase ale specialiștilor și criticilor de artă, privind calitatea exponatelor lui C. Goruneanu, pentru ca ziarul „Adevărul literar și artisitic” numărul 48, din 23 octombrie 1921, să reproducă pe coperta sa lucrarea intitulată „Primăvara” a talentatului pictor ploieștean.
Dornic să-și desăvârșească pregătirea artistică, Constantin Goruneanu se va stabili la Paris, începând cu anul 1922, pentru a-i putea studia pe unii dintre pictorii francezi reprezentativi precum Jean Baptiste Camille Corot, Gustave Courbet, Camille Pissaro, Claude Monet, August Renoir, Paul Cezanne și alții. Va rămâne atașat stilului folosit de Jean Corot în picturile sale, unul care elibera peisagistica de restricțiile impuse de neoclasicism. De altfel, atras mult de lumina din tablourile lui Corot, Constantin Goruneanu va petrece vara lui 1922 la Barbizon pentru a realiza copii după unele din celebrele tablouri ale pictorului francez. Din toamna anului 1922 se va muta în Italia unde va studia pictura la Florența și Roma, realizând în același timp lucrări de mare valoare artistică. Va reveni în Italia în anul 1934, de această dată la Veneția, pentru a lucra și pregăti, în același timp, o importantă expoziție personală.
Se va întoarce în țară un an mai târziu, în anul 1923, pentru a pregăti prima sa expoziție din orașul său natal, Ploiești, pentru ca în toamna anului 1924 să expună în sălile „Maison d’Art” din București.
În următorii ani va organiza și participa, cu lucrările sale, la multe expoziții oficiale și personale:
– Expozitia pictorului C. Goruneanu – Sibiu, Hotel Romischer Kaiser, 28 noiembrie – 18 decembrie 1928;
– Expozitia pictorilor P. Bulgăraș & C. Goruneanu – Buzău, Holul Primăriei, 1 – 16 decembrie 1929;
– Expoziția colectivă de pictură a maeștrilor români – Ploiești, localul I. Baron (str. Basarabilor nr. 2, lângă Cinema Modern), 16 februarie – 16 martie 1930. Alături de Constantin Goruneanu vor mai expune pictorii Constantin Artachino, Petre Bulgăraș, Leon Biju, Ignat Bednarik, Adam Bălțatu, Traian Cornescu, Pan (Pandele) Ioanid, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Arthur Verona, Nicolae Vermont și Camil Ressu.
– Expoziția colectivă de pictură – Ploiești, 16 februarie – 6 martie 1933;
– Expozitia pictorului C. Goruneanu – Ploiești, strada Unirii (la parterul Hoteluui Europa), 5 – 9 noiembrie 1933;
– Expozitia pictorului C. Goruneanu – Ploiești, strada Mihail Kogălniceanu nr. 10, 30 septembrie – 21 octombrie 1934;
– Expozitia de Pictură și Sculptură organizată de Sindicatul Artelor Frumoase în cadrul serbărilor „Luna Brăilei” – Brăila, Sala Banca Moldova, 6 iulie – 6 august 1935;
– Expozitia de Pictură și Sculptură organizată de Sindicatul Artelor Frumoase în cadrul serbărilor „Lunii Galaților” – Galați, Sala BaPalatului Administrativ, 15 septembrie – 15 octombrie 1935;
– Expozitia pictorului C. Goruneanu – Pitești, 1 – 20 decembrie 1935;
– Expozitia pictorului C. Goruneanu – Brăila, strada Regală nr. 34, 1 – 15 februarie 1936;
– Expozitia pictorului C. Goruneanu – Cernăuți, Palatul Comunal, 31 ianuarie – 15 februarie 1937;
– Expozitia pictorilor P. Bulgăraș, C. Goruneanu și Mărgineanu – Timișoara, Palatul Cultural Regele Ferdinand, 6 – 21 iunie 1937;
– Expozitia colectivă de Pictură și Sculptură organizată de Sindicatul Artelor Frumoase cu ocazia comemorării pictorului I. Teodorescu-Sion – București, 6 mai – 1 iunie 1939;
– Expozitia colectivă de Pictură și Sculptură organizată de Sindicatul Artelor Frumoase în cadrul serbărilor „Lunei Bucureștilor” – București, 17 iunie – 17 iulie 1939;
– Expozitia colectivă de Pictură și Sculptură organizată de Sindicatul Artelor Frumoase – București, 5 noiembrie – 1 decembrie 1939.
Imediat după instaurarea regimului comunist, Constantin Goruneanu se va înscrie, conform vremurilor, în nou înființatul Sindicat Mixt al Artiștilor, Scriitorilor și Ziariștilor din orașul Ploiești pentru ca începând cu anul 1950 să facă parte din Cenaclul Uniunii Artiştilor Plastici din Ploieşti unde va depune o activitate laborioasă, fiind prezent la toate manifestările artistice. Ultima expoziție la care a participat a fost aceea organizată unde altundeva decât în orașul său natal, Ploiești, în data de 19 ianuarie 1961, ulterior pictorul Constantin Goruneanu decidând, din motive de sănătate, să nu mai participe la astfel de evenimente artistice.
Va continua totuși să lucreze de acasă, în atelierul său de pe Bulevardul Republicii nr. 110 (fostă Calea Câmpinii/ B-dul Ferdinand), colț cu strada Odobescu, acolo unde a trăit și locuit alături de distinsa sa soție, pictorița Maria Goruneanu (fostă Vaida) cunoscută în mediul artistic sub pseudonimul Mărgineanu.
Împreună vor avea doi copii, pe doctorul radiolog Constantin (n. 1926 – m. 2006) și Elisabeta Elena (n. 1928 – m. 2009), maritată cu doctorul Ionel Preotu.
Pictorul Constantin Goruneanu, care a cultivat cizelura de mare virtuozitate și finețe, suavitatea și prospețimea imagiii a știut să-și assume existența unui teritoriu artistic specific personalității sale, a reușit să adopte o atitudine gravă în fața vieții, naturii și artei.
Constantin Goruneanu a trecut în lumea definitevei întoarceri, la Ploiești, în ziua de 16 februarie 1981.
În semn de omagiu și apreciere pentru talentul său excepțional, dar și de recunoștință pentru munca depusă în domeniul artei, Societatea Culturală „ATOM” Ploiești, cu spijinul urmașilor pictorului, Florin și Aura Goruneanu, va organiza în curând un eveniment comemorativ special! Și cum altfel decât printr-o expoziție cu lucrări semnate de Constantin Goruneanu… la 42 de ani de la ultima sa expoziție.
128 de ani de la nașterea pictorului ploieștean Constantin Goruneanu

One thought on “128 de ani de la nașterea pictorului ploieștean Constantin Goruneanu

  • 27 February 2024 at 20:11
    Permalink

    Felicitări Florin ai făcut o alegere buna sa faci această expoziție .Au fost Si sunt oameni de valoare în acest oraș.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email