Istoria hotelului „Central” începe în prima decadă a secolului al XX-lea, când primul edificiu, ridicat în stilul specific perioadei Belle Epoque, atrăgea atenția clienților prin stilul arhitectonic și poziționarea ultracentrală.
Devenit unul dintre locurile de întâlnire preferate de oamenii cu dare de mână, români sau străni care tranzacționau petrol și acțiuni, dar și al doamnelor din înalta societate care alegeau hotelul pentru a-și prezenta ultimele achiziții în materie de modă, hotelul „Central” va fi complet redecorat și extins în anul 1932, devenind „cel mai monumental palat din Ploiești (…) cu mobilier și aranjare occidentală (…) iar camerele de hotel erau acum pe trei etaje”.
Noul edificiu, ridicat după planurile arhitectului Ion Mayer în stil Art Nouveau cu influențe baroce (arhitect care proiectase și Palatul Băncii de Credit), avea să fie proiectat cu o aripă și pe noua stradă creată pentru a lega Biserica „Sfinții Împărați” de Piața Unirii, actuala stradă Tache Ionescu.
Anul 1959 va aduce, pe lângă sistematizarea laturilor de est, sud și vest a Pieței „16 Februarie”, si extinderea vechiului hotel „Central” pe latura dinspre bulevardul Republicii. Proiectul va fi realizat în cadrul Institutului Regional de Proiectare Ploiești (I.R.P.) sub șefia de proiect a arhitectului Ion Oprișescu.
După 20 de ani, o nouă extindere va definitiva planul de sistematizare propus pe latura de vest, până în noul magazin universal „Omnia”. Institutul de Proiectări Prahova (I.P.Prahova) va elabora în anul 1979 proiectul nr. 30/7320, intitulat „Hotel Zona Centrală Ploiești”, al cărui beneficiar va fi Oficiul Județean de Turism Prahova (O.J.T.). Responsabilitatea realizării și coordonării întregului proiect îi va reveni arhitectului Ioan Lucinescu în strânsă colaborare cu arhitecții Eugeniu Damian, Dumitru Bunescu, Valentina Stăniloiu și Teodor Costache. Proiectarea structurii de rezistență a revenit colectivului condus de inginerul Gheorghe Manu, unde un aport important l-au avut inginerii Mihail Bogdan Dabija și Iulius Vasiliu.
Arhitectul Ioan Lucinescu a realizat cea mai importantă extindere a hotelului „Central”, cea care oferă astăzi multitudinea de spații pentru servicii complexe de cazare și alimentație.
(Extras din volumul „Centrul Civic Ploiești în proiecte (1950-1990)”, autor Alec Tomozei.)
Un scurt istoric al hotelului „Central”