Societatea Culturală „ATOM” Ploiești are deosebita plăcere să anunțe ieșirea de sub tipar a celui de-al treilea volum din trilogia TRAVESÂND PLOIEȘTII, autor Alin Tomozei.
„Volumul al III-lea, şi ultimul al călătoriei vizuale prin timpul şi spaţiul Ploieştiului, utilizează precum în cazul celorlalte două părţi ale lucrării un inventar bogat de imagini. Sunt 868 de fotografii provenind din mai multe colecţii private ori arhive. Cea mai mare parte a imaginilor inserate în volumul de faţă au ca provenienţă fototeca „Atom” Ploieşti (nu mai puţin de 631 fotografii utilizate) la care se adaugă alte 98 de fotografii din Colecţia Marta Brezeanu, imagini puse la dispoziţie cu generozitate de familia Brezeanu; mai contabilizăm colecţiile Carol Nicolae Debie, G. N. Stoicescu, Dragoş Săfticu, Virgil Iordache, Gabriel Stamate, Ioan Ştefănescu, Mircea Gociman, precum şi utilizarea Fondului Fototecă al Arhivelor Naţionale, dar şi Arhiva societăţii „24 Ianuarie” din Ploieşti.
Acest bogat şi divers inventar vizual, completat şi de câteva repere cartografice, reprezintă sursa documentară atent selecţionată şi distribuită, de-a lungul a opt capitole, în cuprinsul naraţiunii lui Alin Tomozei. Traversarea Ploieştiului, nu în goana prezentului, ci cu plăcerea unei promenade duminicale, a reveriei după o lume apusă, ne duce în prezentul volum prin locuri şi epoci diferite, se întrerupe brusc cu un memento cartografic care ne arată amplitudinea transformării oraşului prin extinderea graniţelor sale în decursul unei perioade temporale întinse pe parcursul a două veacuri. Este o rupere de ritm, care ne lasă să privim şi să visăm la lumea crinolinelor, a jobenelor purtate cu mândrie de către înalta burghezie ploieşteană. Pentru ca tot acest voiaj în timp să poată fi înţeles de contemporaneitate, Alin Tomozei a realizat într-un ultim capitol şi un nomenclator al străzilor, prezentând evoluţia de-a lungul vremii a toponimiei locale, dar şi localizarea instituţiilor ploieştene etc. În mod evident şi acest volum beneficiază de elementele care sunt absolut necesare unui demers ştiinţific, albumul având un aparat critic, indice de
nume de locuri şi persoane, iar aceste aspecte contribuie în mod fericit la fundamentarea demersului autorului.
Călătoria prin timp şi spaţiu din prezentul volum este una în zona „barierelor” de altădată, adică a acelor zone la capătul cărora oraşul se sfârşeşte pentru a lăsa loc fie vecinătăţilor industriale, fie celor agricole. Alin Tomozei ne-a propus „traversarea oraşului” cu perspectiva bucureşteanului, căci primul volum începe cu Bariera Bucureşti, locul pe unde se intră în oraş când călătoreşte de la Bucureşti ori locul de unde pleci spre capitala ţării, iată că acum ne propune „ieşirea din timp
şi spaţiu” prin toate punctele cardinale începând cu drumul Câmpinii, prin zona de nord a Ploieştiului, fie prin vest ori prin est, pe drumul Buzăului şi terminând cu vestitul „Câmp al lui Mimis” prin care se iese cumva „clandestin”, spre sudul judeţului”.
Cel de-al doilea volum, conținând un număr de aproximativ 395 de păgini și 868 de fotografii, va putea fi achiziționat de la librăriile Cărturești și Humanitas sau prin comandă directă pe pagina de facebook a societăţii noastre (sau la numerele de telefon 0733104814 si 0723453184).
TRAVESÂND PLOIEȘTII – volumul III