Astăzi este 8 august, o zi care reprezină un fel de sărbătoare ,, națională” a Ploieștiului pentru că în urmă cu 149 de ani aici, la Ploiești, avea loc ultima încercare de revoluție din spațiul românesc, un eveniment care a proiectat orașul în atenția întregii lumi. Dată fiind semnificația specială a acestui moment, vom reveni pe parcursul zilei cu mai multe postări dedicate Republicii. În imaginile de mai jos – o știre din ziarul francez Le Gaulois din 24 august 1870 despre evenimentele de la Ploiești și coperta broșurii lui Nicolae Fleva despre procesul republicanilor de la Târgoviște.

Oamenii zilei de 8 august 1870: Alexandru Candiano Popescu. In imagini- coperta memoriilor lui Candiano, ziarul său, un mandat de aducere din 1869-1870, Candiano în 1877 în fața lui Carol I.

,,Alexandru Candiano-Popescu deţine toate coordonatele eroului romantic. Era omul care avea puterea de a conduce o „revoluţie”, dar, în egală măsură, el era cel mai potrivit pentru a eşua în demersul său. Din păcate, posteritatea nu a fost prea generoasă, ştergându-i aura romantică de erou al zilei de 8 august 1870, de exilat voluntar în Italia, de erou al Războiului de Independenţă, lăsându-i doar tuşele comice ale lui Caragiale. Dar e şi acesta un mod de a trece prin timp”.
– fragment din cartea ,,Republica de la Ploiești – autor istoric Dorin Stănescu, Editura Ploiești Mileniul III, ediția II, 2018.

Citeste mai mult.

Republica de la Ploiesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email