PROIECTE 2021


Imagini ale trecutului expuse în pasajul pietonal „Tache Ionescu”

Societatea Culturală „ATOM” Ploiești propune ploieştenilor o incursiune în timp şi spaţiu materializată în cadrul unui parteneriat cu Primăria Municipiului Ploieşti şi prin intermediul căruia în pasajul pietonal din Centrul Civic („Omnia”), refăcut de curând şi denumit Take Ionescu, iubitorii oraşului vor putea să admire, 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐚̂𝐧𝐝 cu data de 16 decembrie 2021, imagini ale trecutului, locuri dispărute şi simboluri perene cu care ne mândrim în prezent.

Gara veche a oraşului ridicată în anii „La Belle Époque” şi distrusă în urma bombardamentelor din 1944, pitorescul Lipscani interbelic cu firmele, oamenii eleganţi şi parfumul lumii de odinioară, Piaţa Unirii şi Primăria veche evocă lumea dispărută a vechiului Ploieşti şi inconfundabilul amestec de Occident şi Orient. Pe de altă parte, imaginile amplasate în pasaj ne vorbesc şi despre simbolurile cetăţii: Statuia Libertăţii care evocă Ploieştiul Republicii de la 1870 şi pe cetăţenii săi implicaţi în procesul de modernizare a lumii româneşti; Palatul de Justiţie care prin monumentalitatea sa arată consolidarea instituţională a României Mari, iar Halele Centrale, definite prin aceeaşi monumentalitate, ne vorbesc despre puterea economică a oraşului şi sincronismul său cu Europa.

Multumiri speciale societății comerciale Elipso Design SRL care a realizat și montat cele cinci imagini definitorii pentru urbea noastră, acestea având dimensiunile de 3,0 x 1,5 m.

 
Lansarea trilogiei „Traversând Ploieștii”

       Primul volum al trilogiei „𝗧𝗿𝗮𝘃𝗲𝗿𝘀𝗮̂𝗻𝗱 𝗣𝗹𝗼𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗶𝗶” reprezintă o realizare de excepţie, fiind un unicat în peisajul editorial de gen, prin numeroasele dovezi fotografice adunate cu minuţiozitate şi grijă de la instituţii ce au avut inspiraţia să le păstreze, de la colecţionari pasionaţi de istoria oraşului nostru.

Autorul a avut ambiţia să le adune, să le explice, remarcabile fiind referirile la vechile denumiri ale străzilor, la arhitecţi, autori ai clădirilor sau proprietari, şi să le grupeze, inspirat, pe mahalale/ cartiere sau artere ale oraşului. Pentru cititor şi privitor al Albumului poate fi o adevărată incursiune în trecutul mai mult sau mai puţin apropiat al oraşului, lucru pentru care trebuie să le mulţumim celor ce au avut ideea şi curajul de a se apleca cu dragoste şi determinare în realizarea

lui…

De-a lungul vremii, Ploieştiul a fost „denumit” în mai multe feluri: oraşul lui nenea Iancu, orașul lui Nichita sau Toma Caragiu, oraşul „aurului negru”, „mecanicul şef” al industriei extracţiei ţiţeiului (prin Uzina „1 Mai”), oraş cu rădăcini republicane (tratate cu ironie de acelaşi nenea Iancu), dar şi cu un puternic patriotism local, oraşul unor pătimaşi suporteri ai echipei de fotbal Petrolul şi chiar… oraşul lui „Ce bei?”.

După ce am văzut fotografiile din album şi mi-am retrăit amintirile prin ele, cred că pot să afirm cu mândrie că este şi PLOIEŞTIUL MEU”.

𝑬𝒙𝒕𝒓𝒂𝒔 𝒅𝒊𝒏 𝑪𝒖𝒗𝒂̆𝒏𝒕𝒖𝒍 𝑰̂𝒏𝒂𝒊𝒏𝒕𝒆 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒂𝒕 𝒅𝒆 𝑰𝒏𝒈𝒊𝒏𝒆𝒓 𝑩𝒐𝒈𝒅𝒂𝒏 𝑴𝒊𝒉𝒂𝒊𝒍 𝑫𝒂𝒃𝒊𝒋𝒂.

 

Cel de-al doilea volum al trilogiei „𝗧𝗿𝗮𝘃𝗲𝗿𝘀𝗮̂𝗻𝗱 𝗣𝗹𝗼𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗶𝗶”, autor Alin Tomozei, cuprinde un singur capitol, din cele 14 ale trilogiei, CENTRUL, structura lucrării căpătând pregnanță prin permanentul joc trecut-prezent, cu fotografii începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Acest nou volum spune povestea unui oraș în devenire de-a lungul a peste un veac, veacul modernității noastre decisive, trecut și virtualitate deopotrivă, începând cu 1871, anul primei fotografii cunoscute a urbei, realizate de atelierul Kotecki & Rudniki din foișorul vechii primării.
Se poate astfel citi și vedea cum au fost construite primăriile (începând cu anul 1868), cum au fost edificate Halele, cum a fost reconfigurată întreaga zonă, dar și povestea Pieței Unirii, a Francezei, a Municipalității, Armoniei, a Lipscanilor, a Cavafilor (și străvechea să „arasta”, sediu de breslași), cu Basarabilor – labirintul ce dădea identitate orașului interbelic și imediat postbelic. Casa cu lebădă, cinema Progresul (fost Modern), casa Dobrică, casa Socolescu, teatrul de vară sunt doar câteva din reperele indimenticabile.

 

 

PROIECTE 2020


Lansarea volumului „Statuia Libertății. O istorie republicană ilustrată”

         Societatea Culturală „ATOM” Ploiești a finalizat al doilea mare proiect editorial al său şi anume lucrarea „Statuia Libertăţii. O istorie republicană ilustrată” de Dorin Stănescu și Dan Gulea, proiect ocazionat de împlinirea, pe 8 august 2020, a 150 de ani de la evenimentele cunoscute în istorie sub numele de „Republica de la Ploieşti”.
Volumul conţine 200 de imagini, texte inedite, precum şi un valoros studiu de istorie și istorie literară ploieșteană și națională despre primul și cel mai important monument al oraşului Ploiești.

 

 

 

PROIECTE 2018


Prezentarea Societatii Culturale „ATOM” Ploiesti

          Societatea Culturală „ATOM” Ploieşti iși va prezenta într-un cadru oficial, activitatea sa privind îmbunătățirea mediului cultural ploieștean, invitați fiind personalități din diverse medii de activitate. 

 

 

 

 
 
Lansarea volumului „1965 – Crima care a zguduit Ploiestiul” 

          Prin acest volum se dorește repunerea in circuitul memoriei colective ploieștene a personalității celui care a fost inginer Dimitrie Tomozei, director general al Întreprinderii 1 Mai Ploiești, ucis mișelește de securitate chiar în incinta uzinei pe care o conducea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROIECTE 2017


 

Sprijinirea apariției volumului „Orașul dispărut. Ploiești”
autor prof. Dan Gulea

           Societatea Culturală “ATOM” Ploieşti, prin membrii ei fondatori, a susținut si sprijinit apariția albumului „Orașul dispărut. Ploiești”, autor prof. Dan GULEA.

          Publicat sub sigla Editurii Ploiești-Mileniul III și tipărit la Karta-Graphic Ploiești, albumul este o lucrare amplă, ce conține peste 300 de fotografii din orașul de altădată, cu focalizare pe anii 1960-1970. Pornind de la un set de fotografii ale Fotocineclubului de la Casa de Cultură a Sindicatelor, ce ar fi fost aruncate pentru a face loc unor activități mai lucrative, autorul și-a continuat investigațiile și a completat cercetarea cu colecția Ioan Groșescu (director al CCS la începutul anilor 1970), precum și cu colecția Carol Nicolae Debie (aflată la sediul Societății Culturale Ploiești-Mileniul III, dar și la Direcția Județeană a Arhivelor Prahova). Cu ajutorul lui Dorin Stănescu, istoric și vicepreședinte al Societății Culturale ploiești-Mileniul III, investigațiile pentru conturarea unei epoci au ajuns la colecția Alin Tomozei (nepotul cunoscutului inginer și director al Uzinelor „1 Mai” , Dimitrie Tomozei, asasinat bestial de Securitate la jumătatea anilor 1960), care asigură o notă specială acestui album. Pentru a completa o temă și o epocă s-a făcut apel și la alte arhive, ce au furnizat diferite informații și imagini: Bogdan Ciupercă, A. Hoffmann, D.I. Topciu.

 

2 thoughts on “PROIECTE

 • 16 March 2019 at 19:14
  Permalink

  De unde pot cumpara 1965Crima care a zguduit Ploiestiul?
  Astept un raspuns!
  Multumesc frumos,

  Robert Preda

  Reply
  • 18 March 2019 at 7:20
   Permalink

   Buna ziua,
   va asteptam in sediul Consproiect de pe strada Maramures nr. 12, Ploiesti.
   Va rugam totusi sa ne sunati inainte la numarul 0723453184.

   Toate cele bune.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email