Ploiești, 10 mai 1904 – Ziua Națională a României (Ziua Regelui sau Ziua Regalității între 1866-1916 şi 1918-1947), sărbătorită anual de ploieșteni cu o „bătaie cu flori” pe Bulevardul cu castani.
„Din 1895 ”Bătaia cu flori” devine un obicei important al zilei de 10 mai. Imediat după parada militară, care avea loc în fiecare an, boierii, oamenii avuți ori nu, se adunau pe Bulevard, de-o parte și de alta, participanți și spectatori, să asiste la frumosul obicei primăvăratic. Negustorii de flori erau și ei prezenți cu buchete bogate de crizanteme și garoafe. Liliecii erau înfloriți și împrăștiau un parfum îmbietor, iar doamnele își etalau cele mai frumoase ținute, plimbându-se elegant pe Bulevard…
Domni eleganți mânau trăsurile împodobite cu flori, iar domnișoarele îmbrăcate cu rochii comandate direct de la Paris împărțeau zâmbete și saluturi în toate părțile… apoi se declanșa dezmățul floral. Domni în automobile de lux, domnișoare din trăsuri, oameni de la balcoanele din împrejurimi, toți aruncau cu flori, de o parte și de alta a șoselei într-un spectacol nemaipomenit”.
Frumoase tradiții din vremuri trecute (ce au durat până la sfârșitul perioadei numite la „Belle Époque”) pierdute, din păcate, în negura uitării.
„Nihil sine Deo!”
Ploiești, 10 mai 1904 – Ziua Națională a României

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email