Dr. Gheorghe COSMA

Interior din spitalul Boldescu, în anii ’30 – FOTO Pinterest

„Primul spital înfiinţat la Ploieşti a fost construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1831. Nu administraţia publică s-a îngrijit de această urgenţă a comunităţii, ci un filantrop, clucerul Gheorghe Boldescu, un mare boier care provenea dintr-o familie înstărită din zona Boldeşti.
Primul medic primar de la spitalul Boldescu este doctorul Gheorghe Cosma care lucrează aici în perioada 1888-1922.
Bolnavii erau îngrijiţi, de două ”femei meştere” cu specializare incertă. Medicii, atâţi cât existau în acele vremuri, aveau menirea să prevină epidemiile care făceau ravagii în comunităţile sărace.
Cel mai vechi spital din Ploieşti a funcţionat iniţial cu opt paturi, pentru ca ulterior numărul locurilor să crească de la un an la altul.”

Descriere apărută în monografia orașului Ploiești, de Mihail Sevastos:

„Dr. G. Cosma – care a practicat chirurgia la Ploești – și-a început cariera fiind extern si intern de spital.
Medic secundar al spitalului „Boldescu”, apoi medic primar prin concurs al aceluiași spital, – el a ocupat acest post până la eșirea la pensie.
A fost profesor de higiena la liceul „Sf. Petru și Pavel” – numit prin concurs. Practica medicinii I-a silit însă să demisioneze din învățământ.
A contractat – exercitându-și meseria – o infecție care i-a determinat o infirmitate la mâna stângă. A continuat însă să practice chirurgia – luând parte și la campania din 1916-1918. A fost medic colonel în rezervă.
Conștiincios, muncitor, expansiv, – dr. Cosma a dus o viață dezinteresată îndeplinirea datoriei.
Președinte al Cercului medico-farmaceutic din Ploești, membru în comitetul central al Asociației generale a medicilor din țară, președinte al Ligii Culturale, secția Ploești, și președite al Asociației de viticultura „Podgoria Prahovei”, – dr. Cosma a murit în vârstă de 75 ani.
A fost parlamentar, trimis des în Cameră de colegiul II – dr. Cosma bucurându-se de multă simpatie în masa cetățenilor.”

Sursa:
1. Ziarul online „Adevarul” – articol de Diana Frâncu
2. Monografia orașului Ploiești de Mihail Sevastos, Tiparul „Cartea Românească“, București, 1937 / p.129.
Urmăriți episodul XII, despre C. C. Dobrescu, din 7 martie 2020.

PERSONALITĂȚI PLOIEȘTENE – EPISODUL XI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email