OCTAVIAN VINTILĂ (1938 – 2024)
Născut pe 22 iunie 1938, la Ploiești, Octavian Vintilă a început scrima la CS Petrolul, sub îndrumarea antrenorului Ion Popescu, apoi a lui Vasile Chelaru. La vârsta de 20 ani a trecut la Steaua București, cu care a fost campion republican pe echipe toată cariera sa, cu excepția anului 1961. A cucerit și titlul național la individual în 1968 și în 1969. Cu lotul olimpic al României a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964 de la Tokyo și la cele din 1972 de la Munchen, unde România s-a clasat pe locul 4 la proba pe echipe.
După ce s-a retras din activitatea competițională, a devenit arbitru internațional de scrimă și a fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000. În paralel, a devenit jurnalist, lucrând la biroul de presă al clubului Steaua împreună cu Cristian Țopescu. Apoi a fost comentator sportiv și realizator de programe la Radio România Actualități. De-a lungul carierei sale Octavian Vintilă a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând cu anul 1976, fiind prezent, din postura de comentator, și la finala Steaua – Barcelona 2-0, de la Sevilla, din 7 mai 1986, atunci când trupa din Ghencea a câștigat Cupa Campionilor Europeni.
Timbrul său inconfundabil s-a auzit, ani la rând, în cadrul emisiunii „Fotbal minut cu minut”, pe când meciurile din Liga 1 nu erau transmise în direct la TV, așa cum se întâmplă în prezent.
A fost președintele Asociației Presei Sportive (APS) din România din 2006 până în 2011. Pentru realizările sale i-a fost conferit gradul de comandor în Ordinul Național „Serviciul Credincios”.
Cunoscutul jurnalist de radio a resimțit din plin efectele gândirii securiste din anii comunismului. În 1958, el făcea parte din echipa națională de sabie și a participat la o competiție, la Cracovia, în Polonia.
„Ei erau cei mai buni din lume, dupa 15 meciuri aveau 15-0, iar după ultimul duel, al meu, s-a terminat 15-1, eu fiind singurul care am reușit să câștig. După meci, campionul mi-a oferit o Coca Cola, care mi-a plăcut și am luat-o acasă.
Pe tren, șeful delegației noastre, unul Iacobini, un securist, evident, mi-a descoperit sticla în bagaj și mi-a confiscat-o. Coca Cola era considerată ‘băutura sportului capitalist’.
Eu eram și soldat la acea vreme, când am ajuns la București am fost dus în garnizoana Uranus și băgat la arest”, povestea Vintilă, în 2009, pentru ProSport.
S-a stins din viață, vineri 19 aprilie 2024, la vârsta de 86 de ani.
PERSONALITĂȚI PLOIEȘTENE – EPISODUL CLIII

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email