Primar IANCU MARINESCU (mandat 1862-1866)

În vremuri în care a fi primar al unui oras ca Ploiestiul era o mare mândrie si o imensa responsabilitate, o serie de personalitati remarcabile, adevarati „parinti“ ai orasului, si-au pus amprenta asupra dezvoltarii Ploiestiului.
Primul primar modern al Ploiestiului a fost Iancu Marinescu, iar contextul în care ajunge în aceasta functie este adoptarea, de catre domnitorul Al. I. Cuza, a Legii comunale din 1 aprilie 1864, care a reformat administratia publica locala. Aceasta prevedea, pentru prima data, organizarea comunei rurale si urbane (orase) cu personalitate juridica. Comunele erau conduse de consiliul comunal compus din 5-17 membri si de primar, alesi de locuitorii comunei.
Primarul era si delegatul puterii centrale, el era ales în comunele rurale de alegatori, si confirmat de prefect, iar în comunele urbane era numit de Domn dintre consilierii care obtinusera cele mai multe voturi.
Sunt interesante si atributiile pe care le avea atunci un primar, deloc putine: administrarea intereselor comunei, supravegherea Politiei, mentinerea ordinii publice si a linistii locuitorilor, îngrijea de publicarea si executarea legilor si a regulamentelor generale, de administrarea si conservarea proprietatilor comunale, urmarea realizarea veniturilor la bugetul comunei, supraveghea ospiciile, scolile, închisorile, institutiile de binefacere, bisericile, reprezenta interesele comunei în justitie, întocmea listele electorale si actele civile, putea suspenda pe o perioada de pâna la 4 saptamâni functionarii publici ai comunei, afara de secretar si perceptor etc.
Cine a fost Iancu Marinescu ?
Primul primar modern al Ploiestiului s-a nascut în familia arendasului Gavrila, din mahalaua Sfintii Voievozi (azi zona centrala a orasului). Destept si gospodar, tânarul si-a construit în apropierea casei parintesti, pe fosta Ulita a Calarasilor, o casa frumoasa, cu bolti puternice, inaugurata în martie 1861.
Calitatile sale de bun administrator au fost remarcate de comunitate si, potrivit monografiei orasului, „Marea carte a Ploiestilor“ (vol. I, 2011), Iancu Marinescu a fost ales, în ianuarie 1862, prezident al Magistratului Orasului Ploiesti, o functie echivalenta cu a primarului, pe care a îndeplinit-o cu constiinciozitate.
Sustinator devotat al Unirii si al lui Al. I, Cuza, s-a implicat în organizarea aniversarii zilei de 24 ianuarie si a primirii domnitorului la Ploiesti. Împlinirea a patru ani de la realizarea Unirii Principatelor a fost marcata astfel, la 24 ianuarie 1863, prin Tedeumul de la Biserica Maica Precista, urmat de salve militare si un discurs al lui Iancu Marinescu, rostit în fata oficialitatilor si a numerosilor ploiesteni prezenti la eveniment.
Remarcat de Cuza, Iancu Marinescu a fost invitat, la 12 februarie 1863, sa participe la balul domnesc din capitala, prilejuit de aniversarea Unirii.
În primavara viitoare, pe 14 mai 1863, Al.I. Cuza si sotia acestuia, Elena Doamna, au facut o vizita la Ploiesti, iar domnitorul îl sfatuieste pe prezident sa aiba în atentie si cu prioritate, construirea unei primarii încapatoare, a unor „localuri scolare“ si alinirea ulitelor ploiestene.
Iancu Marinescu a ramas în fruntea orasului si dupa adoptarea Legii comunale, fiind primar al orasului pâna la 13 februarie 1866, când îndepartarea lui Cuza de pe tron a determinat si înlocuirea sa.
A dat bani din buzunar pentru constructia gimnaziului „Sf. Petru si Pavel”. Practic, a fost prezident si primar al orasului timp de patru ani, iar numele sau se leaga în principal de initierea lucrarilor la doua institutii vitale ale orasului: Primaria si gimnaziul „Sfintii Petru si Pavel“. A contribuit, cu fonduri proprii, alaturi de alti membri ai Consiliului Comunal si personalitati ale orasului, la cumpararea terenului si ridicarea cladirii gimnaziului, având grija sa aloce si fonduri de la primarie pentru edificarea primei institutii de învatamânt de prestigiu a Ploiestiului.
Crezul lui Iancu Marinescu era ca „trebuie sa conduca orasul cu prestanta“, potrivit aceleiasi monografii, si a preferat sa se bucure mai degraba de stima si respectul ploiestenilor decât de simpatia acestora.

Sursa: „Marea carte a Ploiestilor” (volumul I, 2011)
Urmariti episodul CXVII din data de 17.06.2022

PERSDONALITATI PLOIESTENE – EPISODUL CXVI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email