Parohia Romano-Catolică din Ploiești a fost înființată de episcopul Giuseppe Molajoni în anul 1843. A funcționat mai întâi într-o casă închiriată, care era în același timp capelă și casă parohială. După trei ani același episcop a cumpărat pentru parohie, cu 350 de galbeni, un teren cu două case vechi și dărăpănate în strada Ștefan cel Mare nr. 13. Capela a devenit neîncăpătoare și în 1857 s-a început construcția unei biserici, finalizată în 1864 și dedicată Neprihănitei Zămisliri. Din cauza avariilor grave provocate de cutremure, dar și numărului mare al credincioșilor, în 1938 a fost demolată biserica veche și construită, pe același amplasament, biserica actuală.
Lucrările de înălțare a bisericii au durat mai puțin de un an, ceea ce, pentru o construcție cu o arhitectură delicată, este foarte scurt. Datorită eforturilor arhitectului Romano De Simon, antreprenorului Giacomo Ciapolloni și constructorilor, biserica s-a terminat în data de 26 aprilie 1939, sărbătoarea Sf. Iosif, fiind sfințita de către arhiepiscopul Alexandru Cisar, în cinstea lui Cristos Rege. Din nou biserica s-a deteriorat din cauza cutremurelor din 1940, 1977, 1986 și 1990. De asemenea nici bombardamentele din 1944 n-au cruțat-o. Lucrările de reparație au fost coordonate de părintele paroh Alexandru Cobzaru și mai târziu de pr. paroh Ilie Sociu.
Lângă biserică se află casa parohială. Cu sprijinul unui grup de prieteni din Cremona (Italia), preotul paroh Ion Solomon a construit în anul 2003 casa tineretului cu un teren de sport. În parcul din față bisericii s-a înălțat monumentul Crucea de Iubire. În parc se mai află o grotă a Sfintei Fecioare de la Lourdes și o statuie a Sfântului Anton de Padova.
Parohia “Cristos, Rege” mai are un cimitir în strada Căliman nr. 108, împărțit cu luterani și calvini. În partea catolică este o capelă frumoasă construită în anul 1933 în cinstea Îngerilor Păzitori.
Foto: anii 1940
Parohia Romano-Catolică – anii 1940

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email