Liderii ploieșteni de la 1870:
,,Între 1860 şi 1865, în oraş, începe să se contureze o puternică facţiune liberală, cu aderenţi numeroşi şi cu strânse conexiuni în rândul categoriilor celor mai dinamice ale populaţiei: micii negustori, meşteşugari, intelectuali etc. În fruntea ei se află Constantin T. Grigorescu, Alexandru Candiano-Popescu, Radu Stanian, preotul Nicolae Ioachimescu, Matache Nicolau, Ilie Trăsnea. Ei sunt persoane cu influenţă în oraş, dar şi la Bucureşti, în anturajul liderilor liberali. Aceşti oameni reprezintă noua generaţie de lideri, oameni de o altă anvergură faţă de înaintaşii lor, conducători ai unor spontane răzmeriţe locale.
Consacrarea liderilor locali se produce în momentul 11 februarie 1866, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza este detronat. În complot, se află ofiţerul Alexandru Candiano-Popescu, C.T. Grigorescu, Radu Stanian, dar un ploieştean prin adopţie, joacă un rol cheie: Stan Popescu Garibaldianul. Chemat special de către C.A. Rosetti de la Ploieşti, acesta pătrunde în palatul domnesc, participă la arestarea lui Cuza şi escortarea acestuia până la Predeal. În epocă, momentul 1866, a fost judecat ca fiind o adevărată revoluţie naţională, cel puţin aşa o prezintă Eugeniu Carada în câteva broşuri publicate la Paris, iar cei implicaţi şi-au dobândit un statut de revoluţionari. Peste ani, Caragiale, avea să-i numească ironic, martirii de la 1866, iar termenul de revoluţie avea să fie şters din mentalul public. Totuşi, evenimentul avea să rămână în istorie, fiind important, pentru că a marcat începutul lungii şi glorioasei domnii a regelui Carol I.
În 1868-1869, gruparea liberală ploieşteană, alături de cele din Craiova şi Piteşti, se opune din răsputeri guvernelor ţării care, prin abuzuri scandaloase, folosind forţa, încearcă să-şi impună candidaţii. Bătăile, arestările, intimidările practicate de guvern nu-i conving pe liberalii radicali să renunţe la ideile şi credinţele lor. În ciuda faptului că Ploieştiul este un oraş sub asediu, majoritatea liberal-radicală având de partea ei garda civică, reuşeşte performanţa de a înfrânge guvernul în alegeri. Era o victorie însemnată înaintea ultimei, dar şi celei mai importante „revoluţii” locale!
(Extras din Dorin Stănescu, Republica de la Ploiești, 2016)

Liderii ploieșteni de la 1870.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email