O călătorie în timp în zona Rondului 1 al bătrânului Bulevard („La Statuie”), mai exact la intersecția străzilor Miciurin (fostă Bordeni) si Anul 1848 (fostă D.C. Brătianu).
În dreapta fotografiei se observă o casă de secol XIX, construită în anul 1897 (greșit indicată cu cifre romane pe fațada clădirii, MDCCCLXLVII în loc de MDCCCXCVII), astăzi renovată, de fapt ajutată să renască și să poată dăinui spre a bucura alte și alte generații de iubitori de frumos.
Știați că în fața acestei clădiri seculare, pe locul actualei grădini, a existat vila comerciantului Vasile Ene Grigorescu (construită după planurile arhitectului Z. Michaelescu), dispărută în urma bombaramentelor aliate din 5 Aprilie 1944?
Aceeași soartă o va avea si casa avocatului Grigore Nicolau pe terenul căreia se va construi, în perioada comunistă, terasa / grădina de vară „La umbreluțe” (în stânga fotografiei), locul de întâlnire pentru multe generații de elevi ale celor 2 licee învecinate. Dar cum istoria își urmeaza cursul ei, și amintirea faimoasei terase va trece în uitare prin demolarea acesteia, la începutul anilor 1990, și ridicarea noului sediu, total neinspirat pentru această zonă istorică, al societății Conpet (moștenitoarea fostei Intreprinderi de Transport Țiței prin Conducte, ITTC Ploiești).

Foto: 1979

Intersecția străzilor Miciurin (fostă Bordeni) si Anul 1848 (fostă D.C. Brătianu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email