Inginerului Dimitrie Tomozei, fost director general al Uzinei „1 Mai” Ploiesti, i-a fost conferit, post-mortem, titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Ploiesti. Consilierii locali au acordat aceasta distinctie pentru remarcabila activitate profesionala desfasurata în perioada 1958 – 1965, precum si pentru înaltul civism si spirit de sacrificiu, manifestat pe parcursul întregii sale vieti, se apara în hotarâre.
Inginerul Dimitrie Tomozei a fost o figura marcanta a industriei de utilaj petrolier din România. În perioada în care a condus uzina „1 Mai”, aceasta a cunoscut cea mai puternica dezvoltare. Alaturi de colegii sai – cercetatori, proiectanti, tehnologi – reuseste ca, în anul 1964, sa obtina si cea dintâi recunoastere internationala, cu echipamentul de foraj 3DH-250, echipament medaliat cu aur la Târgul Internaţional de la Leipzig – Germania.
În seara zilei de 11 decembrie 1965, în timp ce se afla la uzina, pentru a urmari derularea în deplina siguranta a unor procese tehnologice, este ucis, miseleste, de catre Securitate, se arata în expunerea de motive a Consiliului Local. Moartea sa, în asemenea împrejurari, a îndurerat si a revoltat întreaga comunitate. Cel ce se dovedise a fi o adevarata legenda a industriei petroliere românesti avea sa fie condus, pe ultimul drum, de nu mai putin de 10000 de ploiesteni, ca un ultim semn de respect si recunostinta. (click aici)
 
Despre personalitatea celui care a fost Director General al uzinei 1 Mai Ploiesti, puteti urmari emisiunea Dialog 100% din data de 3 decembrie 2013. (click aici)
Ing. Dimitrie TOMOZEI cetatean de onoare al municipiului Ploiesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email