E duminică… și a fost odată un hipodrom. Pentru că reuniunile actuale sunt suspendate pentru public, ne putem uita la programul curselor de cai dintr-o duminică din august 1986.

O reuniune obișnuită cuprindea 9 curse, pentru care se puteau organiza pariuri; dintre acestea, cel mai spectaculos era „pariul austriac” – indicarea câștigătorilor din șase sau șapte curse consecutive, „regele” pariurilor, care se reporta aproape mereu.
Însă patimi se puteau isca și la „ordinea triplă” (primii trei cai dintr-o cursă) sau la „triplu câștigător” (câștigătorii din trei curse consecutive), pe distanțele clasice de o milă sau de 2.100 m. (reguli de pariat și cuantum, în programul alăturat).

Bazna, Felcer, Kilowatt, Disputa, Godeanu, Coran, Sonetist, Oranjada… numele de cai de atunci, alături de sex, vârstă, clasă, pedigree, de numele driverului de sulky și de antrenor (ultimele două puteau coincide).
Semnul de identificare, îmbrăcămintea driverului: „C. albastră, M. albe, T. albă” înseamnă, de pildă, „Cazacă (cămașă) albastră, Mâneci albe și Tureatcă (carâmb) albă”.
Atent notate și performanțele calului: cel mai bun timp al său și timpii din precedentele trei reuniuni.

Emoțiile spectatorilor (ce țin un astfel de program în mână) sunt evidente în fotografia de epocă semnată Xenofon Rosetti, publicată în albumul „Orașul dispărut. Ploiești” (2016).

Cine dintre Dvs. a pariat odinioară la cursele de cai?

Hipodromul Ploiesti – Programul alergarilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email