Fosta fabrică „Macazul” (redenumită „24 Ianuarie” S.A. începând cu 7 februarie 1959) amplasată în fața Gării de Nord din Ploiești, a fost fondată în anul 1922 având ca profil de activitate construirea și repararea materialelor de cale ferată.
La momentul înființării, 80% din acțiuni erau proprietatea Băncii Române de Comerț și de Credit din Praga cu sediul în București, strada Lipscani nr. 2, aceasta fiind un reprezentant al Uzinelor „Witkowitz” din fosta Cehoslovacie.
După naționalizare, societatea și-a schimbat profilul de activitate, reducându-se materialele pentru calea ferată și completându-se cu utilaj agricol, acesta având un caracter tot mai pronunțat de reprofilare până în anul 1960. Din acest an, uzina „24 Ianuarie” a fost reconstruită parțial și reprofilată pe utilaj petrolier, profil care s-a menținut până în anul 1979 când uzina se comasează cu Întreprinderea de Utilaj Chimic Ploieşti (actual UZUC Ploiești), devenind o sucursală a acesteia cunoscută mult timp sub denumirea de I.U.C. Nord.
Astăzi, „24 Ianuarie” S.A. (membră a grupului UZINSIDER S.A.), specializată în producerea de echipamentele tehnologice pentru diverse industrii, este una din puținele societăți cu tradiție din județul nostru care performează în domeniul său de activitate.

FOTO: anii 1960

Fosta fabrică „Macazul”, foto 1960.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email