Societatea Culturală „ATOM” Ploiești are deosebita plăcere să vă anunțe lansarea unui nou proiect editorial major pentru comunitatea ploieșteană, „Centrul Civic Ploiești în proiecte (1950-1990, autor Alec Tomozei.
Tema centrală a acestei lucrări o reprezintă Centrul Civic din Ploiești, privit ca nucleu și generator al identității urbane a orașului.
„Autorul a prezentat succint evoluția istorică și urbanistică a orașului, de la întemeiere până la mijlocul secolului XX, marcând deplasarea centrului de greutate al localității, din zona situată la nord de Stadionul „Ilie Oană” până la pârâul Dâmbu, în zona delimitată de bisericile cu hramurile „Sf. Vineri”, „Maica Precistă” și „Sf. Gheorghe”, precum și etapele de constituire a noului centru urban, făcând apel la importante lucrări cunoscute, precum Monografia orașului Ploiești a lui Mihail Sevastos și Începuturile urbanismului în Ploiești a inginerului Carol Nicolae Debie sau la studiile de fundamentare care au însoțit planurile urbanistice generale.
În cea de a doua parte a lucrării sale care este și cea mai consistentă, care acoperă perioada 1950-1990, interval de timp marcat de transformări majore la nivelul zonei centrale a orașului, autorul a surprins contextul istoric complex în care au fost luate deciziile privind aspectul pe care trebuia să-l capete zona centrală a localității, descriind în detaliu toate etapele de sistematizare prin care a trecut aceasta, subliniind contribuția fiecărui specialist în cadrul demersului respectiv.
Așa cum ne-a obișnuit deja Alec Tomozei, el asociază textului lucrării o suită impresionantă de documente inedite referitoare la zona de interes, ceea ce constituie elementul de noutate care conferă valoare lucrării sale, precum imagini din zona centrală a orașului dinperioada studiată, extrase din planurile cadastrale succesive ale localității, documente care au stat la baza elaborării proiectelor de sistematizare, extrase din conținutul proiectelor de sistematizare executate și proiecte ale clădirilor care au ocupat treptat centrul orașului. Din acest motiv, lucrarea de față ar trebui să constituie un capitol de istorie locală de luat în seamă de către ploieșteni, dar mai ales de către tinerii specialiști care activează în domeniile arhitecturii și urbanismului, fiind un îndemn pentru aceștia din urmă de a acorda mai multă atenție informațiilor de arhivă, documentarea fiind absolut necesară pentru fundamentarea oricărui tip de intervenție în spațiul urban” (Istoric Irina Paveleț).
Lansarea volumului a avut loc marți, 18 iunie, în cadrul unui eveniment deosebit, Bienala de Arhitectură Oltenia-Muntenia BIOM24, la invitația Ordinului Arhitecților din România filiala Prahova prezidat de arhitect Alexandru Bondrea.
„Tema bienalei BIOM 2024 este “Recent”, vorbim de arhitectura postbelică, din 1950 până în prezent. În acest context, l-am invitat pe Alec Tomozei de la Societatea „ATOM” să facă lansarea cărții „Centrul Civic Ploiești în proiecte (1950-1990)”. Este o carte extraordinar de valoroasă, unde se văd contribuțiile și importanța specialiștilor în ceea ce urma să fie dezvoltarea centrului orașului Ploiești de-a lungul timpului”, spune arhitect Alexandru Bondrea, președintele Ordinului Arhitecților Prahova, organizator al evenimentului.
Un nou proiect marca „ATOM”: Volumul „Centrul Civic Ploiești în proiecte (1950-1990), autor Alec Tomozei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email