Ieri , 18 aprilie, s-a sărbatorit „Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor”, o manifestare dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural!
Din zestrea arhitecturală a Ploieștiului din perioada antebelică nu a mai rămas mare lucru, doar câteva clădiri multe dintre acestea aflate într-o stare avansată de degradare.
Un astfel de edificiu este „Casa Tulea”, aflată în proprietatea Primăriei Municipiului Ploiești prin Administrația Serviciilor Sociale Comunitare, o clădire de patrimoniu (cod LMI: PH-II-m-B-16290) aflată într-o stare avansată de degradare care necesită intervenții urgente pentru restaurare.
Casa „Tulea” (fostă Ghiță Popescu) de pe strada Poștei nr. 4-6 (fostă Malinowski), la intersecție cu strada Stadionului (fostă Alexandru al II-lea/ Maxim Gorki), a fost construită în anul 1853 și a găzduit de-a lungul timpului mai multe instituții precum „Școala de aplicație pentru fete” (la începutul sec. XX), Întreprinderea Regională de Transport Auto (în perioada anilor 1960), Corpul de Pază (în perioada anilor 1980) iar de la începutul anilor 1990, sediul Administrației Serviciilor Sociale Comunitare.
Clădirile istorice sunt o oglindă a momentului și a istoriei care le-a creat. O amprentă a strămoșilor și a trecutului nostru. De aceea, renovarea și reabilitarea clădirilor istorice sunt indispensabile pentru păstrarea și îngrijirea acestor bunuri imobile pe care le numim monumente istorice – și, implicit, pentru conservarea spiritului și personalității autentice românești.
Foto: 1983
Casa „Tulea” (foto 1983)