Clădirea a fost construită în jurul anilor 1880-1885, pentru Radu Stanian (n. 1840 Ploiești – d. Ploiești 1897), reputat avocat ploieștean, om politic liberal de nuanță radicală, deputat, senator și primar al Ploieștiului în trei mandate (februarie 1833 – iunie 1888, ianuarie 1890 – noiembrie 1890, ianuarie 1896 – septembrie 1897).
Construcția acestui imobil este strict legată de apariția Bulevardului „Independenței” ce lega Gara de Sud, construită în anul 1879, de centrul civic al orașului. Se pare că marele om politic, prin poziția sa de conducător al orașului, participase încă din anul 1872 la trasarea noului bulevard ceea ce-l va determina, ulterior, împreună cu alte personalități ploieștene ale vremii, să achiziționeze terenuri lângă bulevardul ce va avea să apară.
După moartea sa prematură, la doar 57 de ani, casa va fi locuită de fiul acestuia, Radu R. Stanian, deputat, primar al Ploieștiului în perioada anilor 1907-1911, și asta până la finele primului război mondial când va decide să o vândă unei alte figuri marcante ale acelei epoci, Nicolae Constantinescu Bordeni, avocat, om de afaceri în domeniul petrolier, deputat și președinte al Partidului-Liberal georgist din Prahova.
N. Constantinescu Bordeni îl va angaja pe arhitectul N. Z. Șmina care va mări și transforma vechea clădire aproape în totalitate, oferindu-i un puternic stil neo-românesc existent și astăzi.
Odată cu instaurarea regimului comunist, impunătoarea clădire va fi naționalizată, prin Legea nr.119 din 11 iunie 1948, intrând în patrimoniul municipalității abia în anul 1968, dată la care devine sediul stării civile („Casa Căsătoriilor”) pentru o perioda de 40 de ani, până în anul 2008.
Conform informațiilor obținute din articolul apărut în Telegrama, în data de 31 Mai 2019, „imobilul a fost cumpărat de la moștenitori de o agenţie imobiliară, la un preţ substanţial, însă a venit criza financiară, iar societatea n-a mai reuşit să obţină preţul pe care-l solicita, deşi a avut mai multe oferte, inclusiv din partea Primăriei.
Istoria “zbuciumată” a ultimilor ani mai notează câteva schimburi de proprietate, la un moment dat casa ajungând să fie pusă gir şi în cele din urmă preluată de bancă, iar acum este scoasă la licitaţie de Artmarkt, o casă de licitații fondată în anul 2008 și specializată în colecţii de artă, maşini clasice, vinuri sau obiecte rare.
Preţul de pornire este de 985.000 euro!
Cred că este timpul ca cei care conduc destinele acestui oraș, cu precădere consiliul local, să-și propună, ca obiectiv strategic, răscumpărarea acestui monument istoric de valoare naţională și universală, clădire istorică și emblematică pentru comunitatea ploieșteană, parte din identitatea noastră, din ceea ce suntem și vom fi fost…
Foto: 1968