„Cutremurul din 1977 s-a soldat cu peste 1.500 de persoane decedate. Mii de clădiri au fost puternic afectate de seism, iar panica a fost imensă.

Cutremurul din 4 martiie 1977 a durat 56 de secunde. A avut loc la ora 21.22 și s-a produs la o adâncime de 110 kilometri, magnitudinea fiind de 7,2. Replicile care au urmat au avut magnitudinea de 4,9. În noaptea de 4 martie 1977 și-au pierdut viața mari personalități ale vremii. Toma Caragiu și Doina Badea au pierit în acea noapte.

În ultimii șapte ani, la Ploiești a fost consolidat un singur bloc: A7, de pe strada Cibinului. Restul blocurilor deja expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic nu au fost consolidate, deși multe sunt un adevărat pericol public.

onform datelor prezentate de municipalitate, la Ploiești sunt 52 de clădiri expertizate și incluse în clasa I și II de risc seismic Situația este alarmantă și în alte localități din Prahova. La Câmpina sunt opt blocuri încadrate în clasa I de risc seismic, la Urlați este un singur bloc inclus în clasa III de risc seismic, la Mizil sunt șase blocuri în clasa III de risc seismic, la Vălenii de Munte sunt trei blocuri incluse în clasa II de risc seismic, la Boldești Scăeni două imobile sunt în clasa III de risc seismic, două sunt în clasa a II-a, iar două imobile în clasa I..

Din punct de vedere seismic, judeţul Prahova este împărţit în trei zone: zona A, partea de sud-est (Vălenii de Munte-Mizil- Urlati); zona B, partea de sud şi centrală (Ploieşti-Câmpina-Băicoi-Slănic); zona C, restul judeţului”.

Oficial, în Prahova, la cutremurul din 1977 au existat pierderi și distrugeri însemnate: 39 de morţi, 335 răniţi, 4.846 sinistraţi, 26 instituţii cu clădiri distruse, 228 instituţii cu clădiri avariate, 416 locuinţe distruse şi 5.648 locuinţe avariate. Cele mai mari distrugeri s-au produs în municipiile Ploieşti şi Câmpina și în orașele Plopeni, Boldești-Scăeni, Mizil și Vălenii de Munte.” – sursa www.observatorulph.ro

4 martie 1977 – 4 martie 2019 sau 42 de ani de la cel mai grav cutremur din perioada postbelica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email