1870 un an memorabil in istoria Ploieștiului. A fost ,,Anul Republicii” care a conferit o celebritate aparte acestui oraș.
Din cartea Republica de la Ploiești aflăm că: ,, Mişcarea de la Ploieşti şi actorii săi sunt prezenţi în lucrări de mare calibru de la începutul secolului XX. În Franţa, în 1901, în Histoire Générale du IVe siècle a nos jours, (tom XII, Armand Colin, Paris, 1901, p. 400), la capitolul consacrat Regatului României se vorbeşte despre o „tentativă de revoluţie eşuată” (şi poate aceasta este cea mai bună descriere a evenimentului), iar Paul Labbe, publica, la Paris, în revista „La Science et la Vie”, nr. 29, octombrie-noiembrie 1916, un studiu despre Regatul României, în care a prezentat şi acţiunea de la Ploieşti, calificată drept revoltă. O altă lucrare, The Cambridge Modern History (volumul XI, The Growth of Nationalities, Cambridge University Press, 1909, p. 646), aminteşte în două rânduri, fără a prezenta prea multe detalii sau cauze, despre mişcarea de la Ploieşti îndreptată împotriva guvernului şi a lui Carol I.”(Dorin Stănescu, Republica de la Ploiești).
În fotografiile de mai jos aveți o pagină a ziarului lui Candiano Popescu, un mandat de aducere pentru același Candiano Popescu și o fotografie a lui Zaharia Antinescu un personaj celebru asupra căruia vom reveni.

1870 ,, Anul Republicii “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email