𝗖𝗢𝗡𝗦𝗧𝗔𝗡𝗧𝗜𝗡 𝗩𝗔𝗦𝗜𝗟𝗜𝗨 (𝟭𝟵𝟭𝟰 – 𝟭𝟵𝟵𝟬)
Născut în anul 1914, în orașul Ploiești, 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮 a fost unul din pionierii nataţiei româneşti, cu contribuţii deosebite la dezvoltarea înotului şi jocului de polo pe apă. A practicat înotul şi mai ales jocul de polo, începând din 1931 la „Stadiul Român”, iar din 1932 la „AS CFR” (ulterior, Locomotiva), cu care a câştigat titlurile naţionale în 1934, 1935, 1940, 1943.
A fost selecţionat în echipa României, care a participat la prima încercare de organizare a Balcaniadei în 1946 la Split, în Iugoslavia, competiţie la care au fost prezente numai reprezentativele Albaniei, Bulgariei, Iugoslaviei şi României. A fost jucător şi antrenor la Progresul, ŞS de Tineret şi după 1960 la Clubul Rapid, toate din Bucureşti. Până în 1970 s-a ocupat, concomitent, de înot şi de polo, iar din 1971 numai de polo. La început, a acordat o atenţie mai mare înotului, reuşind să selecţioneze şi să pregătească o întreagă pleiadă de înotători (băieţi şi fete), campioni şi recordmeni naţionali, componenţi ai loturilor reprezentative de juniori şi seniori, medaliaţi la numeroase concursuri internaţionale.
Printre aceştia se numără: Măriuca Rotaru, Elisabeta Bratu, Elena Ghinea, Nicoleta Ştefănescu, Cornel Mocanu, Petre Cheţan şi mulţi alţii. În anii ’60 a făcut parte din colectivele tehnice ale loturilor naţionale de înot. Din 1960 a antrenat echipa de polo a Clubului Rapid , cu care în 1962 a promovat în divizia A, iar în 1972 şi 1975-1977 a câştigat 4 titluri naţionale. A format şi a promovat numeroşi jucători, componenţi ai loturilor naţionale la JO, CM şi CE, care au contribuit la afirmarea polo-ului românesc. Printre aceştia s-au aflat: Cornel Rusu, fraţii Ilie şi Florin Slăvei, Adrian Schervan, Petre Cheţan, Mihai Simion, Valeriu
Ţăranu şi Ioan Mircea Paşcu, mulţi dintre aceştia devenind profesori de educaţie fizică şi antrenori, continuând să activeze în cadrul secţiei Clubului Rapid.
Pentru îndelundata şi prestigioasa sa activitate a primit înaltul titlu de „Antrenor Emerit”.
În 1974, împreună cu antrenorul Paul Niculescu, a pregătit echipa naţională de polo pentru CE de la Viena, care s-a clasat pe locul VI. A avut merite deosebite în realizarea bazei proprii de nataţie în cadrul Clubului Rapid.
𝗨𝗿𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝘁̦𝗶 𝗲𝗽𝗶𝘀𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗟𝗫𝗫𝗫𝗜𝗫 𝗱𝗶𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟬𝟵 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭.
𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗧𝗔̆𝗧̦𝗜 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗡𝗘 – 𝗘𝗣𝗜𝗦𝗢𝗗𝗨𝗟 𝗟𝗫𝗫𝗫𝗩𝗜𝗜𝗜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email