𝗣𝗿𝗼𝗳. 𝗢𝗟𝗚𝗔 𝗠𝗔̆𝗟𝗔̆𝗘𝗥𝗨-𝗣𝗘𝗧𝗥𝗘𝗦𝗖𝗨 (1935-2021)
𝗢𝗹𝗴𝗮 𝗠𝗮̆𝗹𝗮̆𝗲𝗿𝘂-𝗣𝗲𝘁𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂 s-a născut pe 1 Decembrie 1935 în Ploieşti, în Cartierul Moţoi, numit de localnici “în Nuci”.
Absolvă cu Premiul I şi Medalia de aur patru clase la Şoala nr.3 “din Nuci” şi-i va purta amintire neştearsă învăţătorului Georgescu.
Între 1946 şi 1953 urmează Şcoala Normală de Învăţătoare “Regina Maria” din Ploieşti, pe diploma sa de absolvire menţionându-se: “Tov. Mălăeru N. Olga a obţinut diploma cu menţiunea excepţional”. În 1953, potrivit legilor perioadei, intră fără examen, pentru că absolvise liceul cu media maximă, la Facultatea de Chimie, Universitatea C. I. Parhon, Bucureşti, pe care o absolvă cu media maximă, ceea ce i-a permis să aleagă între a fi chimistă într-un mare combinat, cu o remuneraţie atrăgătoare şi profesoară la o şcoală la care alţi absolvenţi nici n-ar fi visat. Astfel, tânăra de 22 de ani, în 1958, primeşte repartiţie guvernamentală şi se prezintă la locul de muncă, Şcoala Medie Mixtă „I.L.Caragiale” Ploieşti, devenită liceu, apoi colegiu. Părăseşte şcoala după 36 de ani, în 1994, când a fost pensionată, deşi ar fi vrut şi ar fi avut puterea să mai rămână.
La acest unic loc de muncă pe care l-a avut, tânăra de 22 de ani s-a întâlnit cu monştrii sacri, profesorii Ion Grigore, matematici, Nicolae Simache, istorie, Gheorghe Milica, limba română, Titi Nicolescu, fizică, Eusebiu Preda, limba franceză, Titi Banu, geografie, Emilia Patron, limba română, care îi fusese profesoară la liceu, Lala Marinescu, Lucia Jercan, chimie. În perioada 1976-1982 a fost directoare adjunctă, alături de Aspasia Vasiliu, Toma Negulescu.
Profesoara Olga Mălăeru-Petrescu are propriul piedestal în galeria profesorilor nemuritori. Manualele concepute de ea pentru toate clasele de liceu, filmele sale didactice, folosite în şcolile din întreaga ţară, aura pe care a lăsat-o în sufletul elevilor săi a binemeritat recunoaşterea cu “Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de Ofiţer”, înmânat în anul 2000 de Preşedintele României, conferirea, în data de 25 noiembrie 2015, de către Consiliul Local al Municipiului Ploieşti, a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești, pentru întreaga carieră didactică, precum și pentru contribuția adusă la promovarea învățământului ploieștean pe plan intern și internațional.
În ultimele luni ale anului 2020 se îmbolnăveşte brusc, trece prin încercări dramatice şi, pe 21 aprilie 2021, contrariază pe toţi cei care au cunoscut-o viguroasă şi activă şi trece în nefiinţă, lăsându-şi nemăngâiaţi fiica, fiul şi nepotul.
Îşi doarme somnul de veci în Cimitirul Eternitatea din Ploieşti.
𝐒𝐮𝐫𝐬𝐚: 𝗜𝗼𝗮𝗻 𝗚𝗿𝗼𝘀̦𝗲𝘀𝗰𝘂 – 𝗭𝗶𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗣𝗿𝗮𝗵𝗼𝘃𝗮
𝐔𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐭̦𝐢 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐗𝐂𝗩 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟮𝟭 𝗻𝗼𝗶𝗲𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏.
𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗧𝗔̆𝗧̦𝗜 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗡𝗘 – 𝗘𝗣𝗜𝗦𝗢𝗗𝗨𝗟 𝗫𝗖𝗜𝗩

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email