𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐆𝐫𝐢𝐠𝐨𝐫𝐞 𝐂𝐀𝐍𝐓𝐈𝐋𝐈 (𝟭𝟴𝟑𝟗 – 𝟏𝟗𝟎𝟔)
Grigore Cantilli s-a născut la data de 24 ianuarie 1839 în localitatea Valea Călugărească, judeţul Prahova. A fost unul din cei şapte copii ai familiei Panait Hagi – Hristu Cantilli din Ploieşti. Tânărul Grigore Cantilli a făcut studiile civile la pensionul „Lorent” din Ploieşti şi Şcoala Militară Ofiţeri Activi din Bucureşti, pe care a absolvit-o la 7 aprilie 1857 cu gradul de sublocotenent, fiind repartizat în Regimentul 1 Linie (Infanterie) Craiova. Ofiţerul a fost avansat succesiv la gradul de locotenent în 1859, căpitan în 1864, maior în anul 1870, locotenent-colonel în 1873 şi colonel în 1875.
După doi ani de serviciu la comandă de pluton, în anul 1859 a fost numit comandant de companie, apoi comandant de batalion în 1864 şi ataşat observator pe lângă armata italiană în anii 1865-1866. În anul 1875, colonelul Grigore Cantilli a fost numit comandant al Regimentului 7 Linie (Infanterie) Bucureşti, pe care l-a instruit cu multă pricepere şi răspundere.
La mobilizarea armatei române în anul 1877, ofiţerul a fost numit la comanda Brigăzii 1 din Divizia 4 Infanterie Iaşi. La 30 august 1877, în Bătălia a treia de la Plevna, două din unităţile Brigăzii 1, Batalionul 2 Vânători (Infanterie) din Ploieşti şi Batalionul 1 din Regimentul 14 Dorobanţi (Infanterie teritorială) Roman, au pătruns primele în reduta Griviţa 1, reuşind împreună cu Regimentul 13 Dorobanţi Iaşi-Vaslui, şi alte unităţi militare să ocupe reduta şi să păstreze dispozitivul de luptă al armatei române. Ostaşii Batalionului 2 Vânători au reuşit să captureze un drapel cu semilună şi trei tunuri. Aduse în capitală, două tunuri au fost dispuse de o parte şi de alta a statuii lui Mihai Viteazul, din Piaţa Universităţii Bucureşti şi al treilea în faţa marelui corp de gardă de la Palatul domnesc din capitală.
Conducând foarte bine unităţile militare din subordine, colonelul Grigore Cantilli a fost avansat în gradul de general de brigadă şi decorat cu ordinele: Steaua României în grad de ofiţer, Sfântul Stanislav clasa a III-a (rusesc), Sfântul Vladimir clasa a IV-a (rusesc) şi medaliile: Virtutea militară de aur, Trecerea Dunării şi Apărătorii Independenţei.
Generalul Grigore Cantilli a decedat la 5 octombrie 1906, găsindu-şi odihna veşnică, alături de soţie, în cavoul de familie din Cimitirul „Eternitatea” din Bacău.
Prin grija Consiliului Judeţean şi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bacău, mormântul a fost restaurat şi este foarte bine îngrijit.
𝐒𝐮𝐫𝐬𝐚: 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐞𝐫 – „𝐎𝐦𝐚𝐠𝐢𝐮 𝐞𝐫𝐨𝐢𝐥𝐨𝐫 ș𝐢 𝐯𝐞𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐫ă𝐳𝐛𝐨𝐢 𝐩𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢”
𝐔𝐫𝐦ă𝐫𝐢ț𝐢 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐂𝐗𝐗𝐗𝐗𝐕 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟑.𝟎𝟓.𝟐𝟎𝟐𝟑
𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗧𝗔̆𝗧̦𝗜 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗡𝗘 – 𝗘𝗣𝗜𝗦𝗢𝗗𝗨𝗟 𝗖𝗫𝗫𝗫𝗫𝗜𝗩