𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗮𝗲 𝗥𝗔̆𝗦̦𝗖𝗔𝗡𝗨 (𝟭𝟴𝟰𝟬 – 𝟭𝟵𝟭𝟯)
𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗮𝗲 𝗥𝗮̆𝘀̦𝗰𝗮𝗻𝘂, parlamentar și primar conservator, s-a născut într-o modestă familie de preoți de pe plaiurile Moldovei, fiind fratele profesorului universitar Petre Rășcanu. Inteligent și ambițios, a dobândit, prin studiu, o formație juridică, fiind doctor în drept al Universității din Grand. După terminarea studiilor, a intrat pentru scurt timp in magistratură, a practicat apoi avocatura, ca membru al Baroului Bacău (1870) și al Baroului Prahova (1878).
„𝘍𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢̆ 𝘦𝘹𝘱𝘳𝘦𝘴𝘪𝘷𝘢̆, 𝘤𝘶 𝘧𝘳𝘶𝘯𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘳𝘦, 𝘥𝘦𝘴𝘤𝘩𝘪𝘴𝘢̆, 𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘢𝘭𝘣𝘢𝘴̦𝘵𝘳𝘪” – conform portretului schițat de avocatul Nic. M. Pârvulescu – Nicolae Rășcanu avea „𝘰 𝘷𝘰𝘳𝘣𝘢̆ 𝘥𝘶𝘭𝘤𝘦 𝘮𝘰𝘭𝘥𝘰𝘷𝘦𝘯𝘦𝘢𝘴𝘤𝘢̆”, dar și de „𝘢𝘨𝘦𝘳𝘪𝘮𝘦 𝘴̦𝘪 𝘰 𝘥𝘰𝘳𝘪𝘯𝘵̦𝘢̆ 𝘥𝘦 𝘢 𝘪̂𝘯𝘷𝘪𝘯𝘨𝘦”. Același autor remarcă și câteva trăsături ale personalității sale: spiritul fin și cultivat, inteligența sfredelitoare, mintea clară, zâmbetul ironic, cuvântul răspicat, clar și concis, prietenia, mândria față de parveniți și îngâmfați, verticalitatea. Atunci când știa că are dreptate, nu se înclina în fața nimănui, inclusiv a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, șeful său politic.
Acest avocat de succes s-a stabilit temeinic la Ploiești, unde și-a construit o locuință frumoasă, pe Calea Câmpinii, colț cu strada Carpați, după planurile arhitectului Rudolf Lieber. Om energic, membru al Partidului Conservator, Nicolae Rășcanu s-a implicat în viața politico-administrativă, în calitate de deputat, prefect de Prahova și de primar al Ploieștilor (iunie 1899 – februarie 1901). În iunie 1899, după un scurt interimat, determinat de venirea conservatorilor la putere, rămâne primar al orașului Ploiești.
În timpul primariatului său a fost lărgită Piața Unirii, prin dărâmarea unor clădiri insalubre și a fost impus un tip de fațadă, cu parter, etaj și mansardă. Toate lucrările de construcții realizate în zona centrală a orașului, de la Hotel „Europa” la „Hora Țărănească”, au respectat aceste cerințe. Totodată, a susținut construirea sălii de spectacole „Cooperativa”, inaugurată la 1 decembrie 1899. Bun gospodar al urbei, Nicolae Rășcanu a inițiat realizarea unui nou plan al orașului în 1901-1902, pregătirea lucrărilor pentru construirea Uzinei electrice, lucrări de alimentare cu apă a orașului, extinderea rețelei stradale, întreținerea spațiilor verzi, montarea ,în piața centrală, a statuii lui Atlas și deschiderea unui spital al meternității. Venirea la putere a guvernului liberal prezidat de D.A. Sturza, în februarie 1901, a determinat și înlocuirea sa cu o comisie interimară, prezidată de Alexandru G. Radovici.
Peste un deceniu, în decembrie 1913, a încetat din viață, fiind înmormântat la Cimitirul Viișoara, din Ploiești.
𝗦𝘂𝗿𝘀𝗮: 𝗠𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗖𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗮 𝗣𝗹𝗼𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗶𝗹𝗼𝗿 – 𝘃𝗼𝗹. 𝗜
𝗨𝗿𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝘁̦𝗶 𝗲𝗽𝗶𝘀𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗖𝗫𝗫𝗫 𝗱𝗶𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟮𝟲.𝟭𝟭.𝟮𝟬𝟮𝟮
𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗧𝗔̆𝗧̦𝗜 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗡𝗘 – 𝗘𝗣𝗜𝗦𝗢𝗗𝗨𝗟 𝗖𝗫𝗫𝗜𝗫

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email