𝗚𝗵𝗲𝗼𝗿𝗴𝗵𝗲 𝗖𝗢𝗠𝗔𝗡 (𝗻. 𝟬𝟴.𝟬𝟵.𝟭𝟵𝟮𝟱, 𝗣𝗹𝗼𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗶 – 𝗱. 𝟬𝟵.𝟬𝟴.𝟮𝟬𝟬𝟱, 𝗣𝗹𝗼𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗶)
𝗚𝗵𝗲𝗼𝗿𝗴𝗵𝗲 𝗖𝗼𝗺𝗮𝗻 a fost un sculptor român, absolvent al Institutului de Artă „Nicolae Grigorescu” – București, secția sculptură, seria 1945-1950, membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
A trăit la Ploiești, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici de pe meleagurile prahovene. Lui i se datorează celebrul bust al lui Caragiale din centrul Ploieștiului. Sculpturile sale, dedicate reprezentării unora dintre cele mai mari figuri ale istoriei și culturii naționale, ca și decorării spațiului urban, monahal, turistic, sunt expuse în Ploiești, Buzău, Târgoviște. A fost creatorul și animatorul vestitei Tabere de sculptură Măgura, de la mânăstirea Ciolanu – Buzău, printre primele de acest gen din România, inițiativă care a avut un larg ecou și peste hotare. A pus la punct acest proiect împreună cu ziaristul Paul Lampert de la România liberă. Gheorghe Coman s-a remarcat, de asemenea, printr-un gest de mare probitate morală, refuzând o comandă foarte promițătoare sub raport pecuniar, de a prezenta figura dominantă a așa-numitei ,,epoci de aur” – Nicolae Ceaușescu -, lucrare preluată ulterior de alt sculptor. După 1989 a desfășurat și o susținută activitate publicistică.
Un maestru care, în simplitatea sa, se numea singur “doar un cioplitor”. Genial, de o modestie rar întâlnită, pătruns de lumină și credință, un însuflețitor al bucăților fără viață întâlnite înaintea pașilor săi, cărora, cu har, le dădea „viață” și sens.
Întreaga sa viață a trăit-o în orașul lui Caragiale. De altfel, el este autorul celebrului bust al celui mai mare dramaturg român, aflat în centrul Ploieștiului (în parcul situal vis a vis de Colegiul „Mihai Vitezul”).
Sculpturile sale, dedicate reprezentării unora dintre cele mai mari figuri ale istoriei și culturii naționale, ca și decorării spațiului urban, monahal, turistic, sunt expuse atât în Ploiești, cât și la Buzău ori Târgoviște.
Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura este un adevărat fenomen, un leagăn de talente și creație liberă, o școală de înaltă artă, recunoscută pe plan european. Această tabără constituie un început de drum pentru sculptura românească. Un drum deschis de către sculptorul ploieștean, Gheorghe Coman.
Singurul sculptor care a lucrat în toate edițiile Taberei de sculptură de la Măgura, până la moarte, a fost Gheorghe Coman. Cunoscutul artist plastic, veteran de război, a creat la Măgura acea atmosferă de bună dispoziție și avânt creator, propriu lucrărilor de geniu, își amintesc participanții, iubitori de frumos.
Gheorghe Coman a avut și expoziții internaționale, la Praga (1962), Varșovia (1970) și Aberdeen (Scoția)-1992. Pentru activitatea sa, cunoscutul sculptor ploieștean a fost răsplătit cu numeroase premii și distincții. Printre acestea, premiul I pentru sculptură al UAP (1965), Ordinul Meritul Cultural (1971), premiul pentru artă monumentală al UAP (1976) și Ordinul și Medalia Meritul Cultural în grad de comandor categoria C (2004).
Multe dintre lucrările lui Gheorghe Coman, „cioplitorul” care, în loc de vorbe, s-a exprimat mereu artistic, sunt expuse la Muzeul de Artă din Ploiești. Cea mai mare mulțumire a lui, cât a creat pe acest Pământ? Că oamenii care rezonau cu o lucrare anume începeau să plângă… A fost cea mai frumoasă mulțumire a lui. Să ajungă la sufletul omului.
𝗟𝘂𝗰𝗿𝗮̆𝗿𝗶 𝗺𝗼𝗻𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗲:
1952 – Bustul lui Ion Luca Caragiale (soclul, din marmură albă, a fost lucrat de sculptorul Ion Th. Vidali)
1965 – Munca (relief, bronz), Uzinele 1 Mai Ploieşti, Prahova;
1967 – Grup sculptural (metal), Complexul comercial Ploiești Nord, Prahova;
1968 – Sculptură decorativă (metal), Combinatul petrochimic Brazi;
– Fântâna lui Mihai Viteazul, Buzău.
𝗦𝘂𝗿𝘀𝗮: 𝗪𝗶𝗸𝗶𝗽𝗲𝗱𝗶𝗮; 𝗼𝗯𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝗽𝗵.𝗿𝗼
𝗨𝗿𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝘁̦𝗶 𝗲𝗽𝗶𝘀𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗖𝗫𝗫𝗩 𝗱𝗶𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟮𝟮.𝟭𝟬.𝟮𝟬𝟮𝟮
𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗧𝗔̆𝗧̦𝗜 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗡𝗘 – 𝗘𝗣𝗜𝗦𝗢𝗗𝗨𝗟 𝗖𝗫𝗫𝗜𝗩

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email