𝗠𝗶𝗿𝗰𝗲𝗮 𝗣𝗘𝗧𝗥𝗘𝗦𝗖𝗨 (𝟬𝟴.𝟬𝟱.𝟭𝟵𝟯𝟯 – 𝟭𝟱.𝟭𝟭.𝟮𝟬𝟮𝟬)
Mircea Petrescu s-a născut la 8 mai 1933 în Florești, Prahova și a absolvit, în anul 1952, scoala medie nr. 1 „Ion Luca Caragiale” Ploiești, ca șef de promoție al unei generații de aur, fiind coleg și prieten, printre alții, cu poetul Nichita Stănescu, academicianul Eugen Simion, dr. Dorin Calotă și dr. Alfred Mertl. Cinci ani mai târziu a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Institutului Politehnic din București, iar în 1963 și-a dat doctoratul la Institutul Energetic din Moscova, catedra de dispozitive semiconductoare.
După circa un an ca inginer la Institutul de Fizică Atomică al Academiei Române, s-a întors la Universitatea Politehnica din București, unde a devenit șef de laborator și apoi asistent la Catedra de Tuburi și Circuite Electronice din Facultatea de Electronică și Telecomunicații și a promovat pe scara academică în 1963 la rangul de șef de lucrări, în 1967 la cel de conferențiar și devenind, din, 1974 profesor universitar. În perioada 1966-1969 a fost șeful catedrei de Tuburi Electronice, Tranzistoare și Circuite Electronice.
În 1969 a organizat catedra de Calculatoare a Institutului Politehnic din București, pe care a condus-o între anii 1969-1973, 1985-1990. Între 1973-1978 a fost prorector al Institutului Politehnic București. În anul 1969 a inițiat școala doctorală a catedrei de Calculatoare, în cadrul căreia a îndrumat peste 60 de cercetători care au obținut titlul de doctor. Din 1970 a fost și director al Centrului de Calcul al Institutului Politehnic din București. În perioada 1969-1990 a fost cercetător și profesor vizitator la Universitatea California, Berkeley, Departamentul de inginerie electrică și știința calculatoarelor.
Mircea Petrescu are la activ peste 120 de lucrări de specialitate, opt manuale — în domeniile proiectării asistate de calculator a circuitelor electronice integrate, sintezei automatelor secvențiale, sistemelor de prelucrare a informației (terminale inteligente, echipamente pentru prelucrări grafice), bazelor de date relaționale.
În anii 1990, a elaborat primul program național de introducere a calculatoarelor în România și a fost preşedintele Comisiei Naţionale de Informatică a României.
A introdus sistemul de programare SPICE. În anul 1983, a fost distins cu premiul „Traian Vuia” al Academiei Române.
În semn de recunoaştere a contribuţiilor ştiinţifice aduse în domeniile Calculatoare, Electronică și Telecomunicații și a sprijinului constant acordat dezvoltării învățământului superior, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Timișoara, Suceava, Craiova, Ploiești.
𝗨𝗿𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝘁̦𝗶 𝗲𝗽𝗶𝘀𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗖𝗫𝗫𝗜 𝗱𝗶𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟭𝟬.𝟬𝟵.𝟮𝟬𝟮𝟮
𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗧𝗔̆𝗧̦𝗜 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗡𝗘 – 𝗘𝗣𝗜𝗦𝗢𝗗𝗨𝗟 𝗖𝗫𝗫

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email