𝗣𝗿𝗶𝗺𝗮𝗿 𝗥𝗔𝗗𝗨 𝗦𝗧𝗔𝗡𝗜𝗔𝗡 (𝟭𝟴𝟰𝟬-𝟭𝟴𝟵𝟳)
Deşi petrecăreţ şi cam risipitor, cu înclinaţii politice radicale, care au dus la arestarea sa, primarul Radu Stanian a reuşit să câştige respectul ploieştenilor prin realizările sale administrative. Moartea sa, în 1897, a produs consternare în oraş, iar oamenii l-au condus pe Stanian la cimitir aşa cum trăise, cu taraful. În vâltoarea momentului, un ploieştean a băut un pahar de vin la groapă, spunând „Hai, să trăieşti, coane Radule!“.
Probabil unul dintre cei mai iubiţi primari ai Ploieştiului şi unul dintre cei mai cunoscuţi, deşi de la moartea sa au trecut aproape 120 de ani, Radu Stanian (1840-1897) a fost o figură a epocii sale. Primarul a fost cel mai bun exemplu al unei disocieri clare între viaţa personală şi funcţia administrativă pe care a deţinut-o şi pe care a îndeplinit-o exemplar. În vremurile noastre, un primar ca Radu Stanian ar ţine capul de afiş al tabloidelor.
Radu Stanian s-a născut într-o familie bogată din Ploieşti, care avea terenuri întinse în zona de acum a străzii Rudului şi a puşcăriei oraşului. A fost fiul şetrarului (un fel de boier) Stănică Marin, bărbat cu înclinaţii comerciale care a sporit averea familie cumpărând terenuri în zona viitorului Bulevard al oraşului. În mod surprinzător, deşi nu avea studii de drept, Radu Stanian a practicat cu succes avocatura, devenind membru al Baroului Prahova în 1866, la numai 26 de ani. A devenit un strălucit avocat, recunoscut nu doar în Ploieşti, remarcându-se în special în dreptul penal şi în cauzele de la Curtea cu Juri.
Portretul său, sintetizat de istoricul Nic. M. Pârvulescu, conferă o explicaţie plauzibilă pentru popularitatea de care s-a bucurat ca primar. „𝘌𝘳𝘢 𝘶𝘯 𝘰𝘮 𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘵𝘶𝘳𝘢̆ 𝘱𝘰𝘵𝘳𝘪𝘷𝘪𝘵𝘢̆, 𝘤𝘶 𝘧𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢 𝘯𝘦𝘨𝘳𝘪𝘤𝘪𝘰𝘢𝘴𝘢̆, 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘢𝘵𝘪𝘤𝘢̆, 𝘤𝘶 𝘱𝘳𝘪𝘷𝘪𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘯𝘦𝘴̧𝘯𝘪𝘤 𝘯𝘦𝘭𝘪𝘯𝘪𝘴̧𝘵𝘪𝘵𝘦. (…) 𝘈𝘷𝘦𝘢 𝘰 𝘫𝘶𝘥𝘦𝘤𝘢𝘵𝘢̆ 𝘥𝘳𝘦𝘢𝘱𝘵𝘢̆, 𝘦𝘳𝘢 𝘶𝘯 𝘰𝘮 𝘥𝘦 𝘣𝘶𝘯 𝘴𝘪𝘮𝘵̧, 𝘤𝘶 𝘴𝘱𝘪𝘳𝘪𝘵 𝘱𝘢̆𝘵𝘳𝘶𝘯𝘻𝘢̆𝘵𝘰𝘳, 𝘤𝘶 𝘰 𝘤𝘶𝘨𝘦𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘥𝘢̂𝘯𝘤𝘢̆, 𝘢𝘭 𝘤𝘢̆𝘳𝘶𝘪 𝘥𝘢𝘳 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘳𝘣𝘢̆ 𝘧𝘢𝘴𝘤𝘪𝘯𝘢 𝘱𝘦 𝘰𝘳𝘪𝘤𝘪𝘯𝘦. (…) 𝘍𝘢̆𝘤𝘦𝘢 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘥𝘪𝘯 𝘤𝘢𝘵𝘦𝘨𝘰𝘳𝘪𝘢 𝘰𝘢𝘮𝘦𝘯𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘪𝘵𝘰𝘳𝘪, 𝘯𝘦𝘪̂𝘯𝘧𝘶𝘮𝘶𝘳𝘢𝘵̧𝘪, 𝘱𝘳𝘪𝘦𝘵𝘦𝘯𝘰𝘴̧𝘪, 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘯𝘶 𝘤𝘦𝘳𝘴̧𝘦𝘴𝘤 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵𝘦𝘭𝘦“. „𝘌𝘳𝘢 𝘶𝘯 𝘰𝘮 𝘷𝘦𝘴𝘦𝘭, 𝘴𝘪𝘯𝘤𝘦𝘳, 𝘣𝘭𝘢𝘫𝘪𝘯 𝘴̧𝘪 𝘥𝘢𝘳𝘯𝘪𝘤, 𝘤𝘶 𝘷𝘰𝘤𝘦 𝘱𝘭𝘢̆𝘤𝘶𝘵𝘢̆, 𝘤𝘢𝘳𝘦-𝘴̧𝘪 𝘪̂𝘯𝘥𝘦𝘱𝘭𝘪𝘯𝘦𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘮𝘪𝘴𝘪𝘶𝘯𝘪𝘭𝘦 𝘴̧𝘪-𝘪 𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘪𝘰𝘯𝘢 𝘱𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘭𝘰𝘤𝘶𝘵𝘰𝘳𝘪𝘪 𝘴𝘢̆𝘪“, este descris Radu Stanian şi în „Marea Carte a Ploieştilor“.
Nici măcar defectele sale nu i-au diminuat prestanţa de care se bucură şi astăzi. Despre el se spune că era darnic cu oricine şi cam risipitor, însă din averea proprie. Acesta nu l-a împiedicat să facă afaceri profitabile cu Primăria. Stanian a obţinut sume importante din vânzarea către administraţia locală a Băilor Comunale şi din despăgubirile primite pentru terenurile expropriate în zona Bulevardului. De altfel, aici şi-a ridicat o casă frumoasă care mai există şi astăzi şi care a fost o perioadă foarte îndelungată (până în urmă cu câţiva ani), Casa Căsătoriilor din Ploieşti.
Despre Radu Stanian au rămas mărturii şi că un petrecăreţ neobosit. Însă epoca era de o aşa manieră încât petrecerile făceau parte din viaţa oraşului. Nu e de mirare, astfel, că boema locală avea reprezentanţi printre cei mai de vază oameni din oraş, printre care şi primarul. „𝘊𝘩𝘪𝘢𝘳 𝘴̧𝘪 𝘢𝘴𝘵𝘢̆𝘻𝘪, 𝘱𝘭𝘰𝘪𝘦𝘴̧𝘵𝘦𝘯𝘪𝘪 𝘪̂𝘪 𝘱𝘢̆𝘴𝘵𝘳𝘦𝘢𝘻𝘢̆ 𝘰 𝘢𝘮𝘪𝘯𝘵𝘪𝘳𝘦 𝘧𝘳𝘶𝘮𝘰𝘢𝘴𝘢̆ 𝘱𝘳𝘪𝘮𝘢𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘙𝘢𝘥𝘶 𝘚𝘵𝘢𝘯𝘪𝘢𝘯, 𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘵 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘩𝘦𝘧𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘴𝘢𝘭𝘦 𝘤𝘶 𝘭𝘢̆𝘶𝘵𝘢𝘳𝘪 𝘴𝘢𝘶 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘪𝘴𝘱𝘳𝘢̆𝘷𝘪 𝘱𝘳𝘦𝘤𝘶𝘮 𝘣𝘭𝘰𝘤𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘤𝘢̆𝘪𝘪 𝘧𝘦𝘳𝘢𝘵𝘦 𝘴̧𝘪 𝘰𝘱𝘳𝘪𝘳𝘦𝘢 𝘵𝘳𝘦𝘯𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢 𝘴𝘦 𝘶𝘳𝘤𝘢, 𝘱𝘢̂𝘯𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘗𝘭𝘰𝘪𝘦𝘴̧𝘵𝘪, 𝘢𝘷𝘢̂𝘯𝘥 𝘢𝘭𝘢̆𝘵𝘶𝘳𝘪 𝘶𝘯 𝘵𝘢𝘳𝘢𝘧, 𝘤𝘢𝘳𝘦, 𝘥𝘦 𝘧𝘪𝘦𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘥𝘢𝘵𝘢̆, 𝘪̂𝘪 𝘤𝘢̂𝘯𝘵𝘢: «𝘋𝘪𝘯 𝘗𝘭𝘰𝘪𝘦𝘴̧𝘵𝘪 𝘱𝘢̂𝘯’ 𝘭𝘢 𝘎𝘩𝘦𝘣𝘰𝘢𝘪𝘢 / 𝘔-𝘢 𝘣𝘢̆𝘵𝘶𝘵 𝘷𝘢̂𝘯𝘵𝘶𝘭 𝘴̧𝘪 𝘱𝘭𝘰𝘢𝘪𝘢»“, povesteşte istoricul ploieştean Dorin Stănescu. Se mai spune că primarul se folosea de dricul Primăriei pentru a se duce acasă atunci când în oraş nu erau disponibile trăsuri. Un astfel de comportament al majorităţii locuitorilor, permanent angrenaţi în activităţi economice şi negocieri la un pahar de ceva, va duce, în perioda interbelică la consfinţirea unei porecle a Ploieştiului ca „𝘰𝘳𝘢𝘴̧𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘭𝘶𝘪 𝘊𝘦 𝘣𝘦𝘪?“ Acesta se traduce prin faptul că ploieştenii nu s-ar saluta ca în alte părţi ale ţării, cu formulele obişnuite, ci direct cu întrebarea: „𝘊𝘦 𝘣𝘦𝘪?“.Radu Stanian a fost liberal pe viaţă, însă orientarea sa a avut nuanţe radicale. În mod firesc, a fost participant activ la toate marile evenimente ale epocii sale. Stanian era bun prieten cu Alexandru Candiano-Popescu, iniţiatorul mişcării antidinastice din 1870, cunoscute ca „Republica de la Ploieşti“. Stanian personal a fost implicat în pregătirea „revoluţiei“, găzduind în casa sa una dintre întâlnirile conspirative, dar şi în desfăşurarea efectivă a evenimentelor din 8 august 1870. După înnăbuşirea „republicii“, Stanian a fost arestat, judecat şi ulterior achitat de Curtea cu Juri din Târgovişte. Cu un an înainte, Stanian a fost implicat şi în luptele electorale din 1869, contribuind la obţinerea victoriei în alegeri. La Ploieşti, procesul electiv a consemnat un grad foarte mare de violenţă exercitată de oficialităţi faţă de gruparea din opoziţie, dar în ciuda manevrelor Guvernului, opoziţia a obţinut o victorie zdrobitoare la Ploieşti. Toate aceste acţiuni au dus la cooptarea lui Stanian în conducerea organizaţiei liberale Prahova, iar în 1879, 1880, 1885, 1888, 1895 şi 1874, acesta a fost deputat şi senator de Prahova în Parlamentul României.
Cariera politică îi aduce şi funcţii precum cele de consilier comunal sau judeţean şi de primar. Primul său mandat a început în februarie 1883, când Radu Stanian este ales în locul cu C.T. Grigorescu, care devenise deputat. „𝘐̂𝘯 𝘵𝘪𝘮𝘱𝘶𝘭 𝘱𝘳𝘪𝘮𝘢𝘳𝘪𝘢𝘵𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘴𝘢̆𝘶 𝘴-𝘢 𝘰𝘤𝘶𝘱𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘥𝘳𝘦𝘴𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘣𝘶𝘨𝘦𝘵𝘶𝘭𝘶𝘪, 𝘴𝘱𝘳𝘪𝘫𝘪𝘯𝘪𝘳𝘦𝘢 𝘪̂𝘯𝘷𝘢̆𝘵̧𝘢̆𝘮𝘢̂𝘯𝘵𝘶𝘭𝘶𝘪, 𝘱𝘳𝘦𝘮𝘪𝘦𝘳𝘦𝘢 𝘤𝘶 𝘣𝘢𝘯𝘪 𝘢 𝘦𝘭𝘦𝘷𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵𝘶𝘰𝘴̧𝘪, 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘪𝘯𝘶𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘭𝘶𝘤𝘳𝘢̆𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘉𝘶𝘭𝘦𝘷𝘢𝘳𝘥𝘶𝘭𝘶𝘪, 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘳𝘯𝘪𝘻𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘴̧𝘪 𝘴𝘪𝘴𝘵𝘦𝘮𝘢𝘵𝘪𝘻𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘰𝘳𝘢𝘴̧𝘶𝘭𝘶𝘪, 𝘴𝘤𝘩𝘪𝘮𝘣𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘰𝘢𝘮𝘦𝘯𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘴̧𝘪 𝘢 𝘰𝘣𝘪𝘤𝘦𝘪𝘶𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘣𝘪𝘳𝘰𝘤𝘳𝘢𝘵𝘪𝘤𝘦“, se notează în monografia oraşului, „Marea Carte a Ploieştilor“. A rămas în funcţie timp de 5 ani, până în iunie 1888 când a fost nevoit să demisioneze datorită presiunilor noului guvern. În ianuarie 1890, liberalii câştigă din nou alegerile comunale din Ploieşti, iar Stanian, care era deputat, a fost desemnat din nou primar al oraşului. Renunţă la avocatură şi se implică foarte energic în viaţa oraşului. Ia măsuri dure şi concrete prin care reuşeşte să oprească evaziunea fiscală, reduce cheltuielile bugetare ale aparatului administrativ, sprijină şcolile, spitalele şi instituţiile culturale, finalizează bulevardul, o adevărată emblemă urbanistică a Ploieştiului. Epoca a fost una efervescentă şi extrem de benefică pentru oraş, iar Stanian s-a dovedit un gospodar fără reproş, cinstit şi devotat, fapt care îi atrage simpatia necondiţionată a ploieştenilor. Peste 6 ani, în ianuarie 1896, a fost ales pentru a treia oară primar, dar înrăutăţirea stării sale de sănătate, l-a determinat să-şi dea demisia un an mai târziu, în aprilie. Era atât de popular şi de iubit la acel moment încât oamenii nici nu au vrut să audă de alegeri, iar Stanian a fost suplinit vreme îndelungată de ajutorul de primar Mitu Ştefănescu.
Starea de sănătate s-a agravat rapid, iar pe 8 septembrie 1897, moare, la doar 57 de ani. Vestea morţii sale a produs consternare în oraş. Un grup de studenţi prahoveni, aflaţi la un congres la Târgu Jiu nu au mai participat la banchetul evenimentului şi s-au retras, nu înainte de a-l omagia pe Radu Stanian. Îndureraţi sincer, mii de ploieşteni l-au condus pe Radu Stanian la cimitirul Viişoara aşa cum primarul trăise toată viaţa, cu lăutari. Un taraf a jelit tot drumul, amintind şi episoadele pline de veselie şi bucurie din viaţa primarului. La nivel anecdotic, de la înmormântarea sa a rămas şi un episod spumos. Pe marginea gropii, taraful de lăutari care l-a însoţit mai mereu la chefurile rămase de pomină în oraş, i-a cântat repertoriul favorit, iar un lăutar bătrân a încheiat, ca de obicei: „Să trăieşti, coane Radule!“ Astăzi, fosta stradă a Carităţii poartă numele lui Radu Stanian, iar în 1902, ploieştenii au ridicat în memoria sa şi a realizărilor sale edilitare un bust amplasat pe Bulevardul Castanilor din oraş (singurul al unui primar din oraş), realizat de sculptorul Themistocle Vidali.
𝗦𝘂𝗿𝘀𝗮: 𝗮𝗱𝗲𝘃𝗮𝗿𝘂𝗹.𝗿𝗼
𝗨𝗿𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝘁̦𝗶 𝗲𝗽𝗶𝘀𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗖𝗩𝗜𝗩 𝗱𝗶𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟭𝟮.𝟬𝟯.𝟮𝟬𝟮𝟮
𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗧𝗔̆𝗧̦𝗜 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗡𝗘 – 𝗘𝗣𝗜𝗦𝗢𝗗𝗨𝗟 𝗖𝗩𝗜𝗜𝗜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email