𝗔𝗰𝘁𝗿𝗶𝘁̦𝗮 𝗥𝗢𝗗𝗜𝗖𝗔 𝗠𝗨𝗥𝗘𝗦̦𝗔𝗡
Actriţa 𝗥𝗼𝗱𝗶𝗰𝗮 𝗠𝘂𝗿𝗲𝘀̧𝗮𝗻 s-a născut la 04 Iunie 1947, în Ploieşti, judeţul Prahova.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în anul 1978. Încă din timpul studiilor a jucat la Teatrul de Stat Arad, în spectacole ca „Viaţa e ca un vagon” de Paul Everac, „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, într-un spectacol de poezie populară. A participat la spectacolul de poezie „Mugur alb şi roz şi pur” de la Teatrul Dramatic George Bacovia din Bacău, înainte de a începe să studieze actoria. In liceu a făcut coregrafie.
Debuta la televiziune în 1977, cu filmul serial „Războiul de independenţă”, regizat de Sergiu Nicolaescu, în care interpreta rolul reginei Elisabeta iar peste 2 ani apărea în alt serial TV, „Lumini şi umbre”, regia realizata de Andrei Blaier, Mihai Constantinescu şi Mircea Mureşan. A mai jucat in „Profesionistul”, regia Horea Popescu, „Vassa Jeleznova”, în regia lui Ion Cojar.
După absolvire a fost repartizată la Teatrul Dramatic din Constanţa, unde a rămas pana in 1980. A jucat în „Capcana de nichel” de Eugen Lumezianu, în „Cel care primeşte palme” de Leunid Andreev.
Din 1980 este actriţa a Teatrului Naţional din capitala. Aici a dat viata la zeci de personaje, cum sunt: profesoara Mihalcea din „Gimnastică sentimentală” de Vasile Voiculescu, Rădiţa din „Tinereţea lui Moromete”, o adaptare după Marin Preda, Luluţa din „Coana Chiriţa” de Tudor Muşatescu, după Vasile Alecsandri, Elena Boruga în „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, Ana în „Despot Vodă” de Vasile Alecsandri, fata lunatecă în „Ploşniţa” de Vladimir Maiakovski, Sarmisegetuza si Tia în „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, Viola în „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, Ana în „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki. A mai jucat în „Profesionistul” de Duşan Kovacevic, „Ondine” de Jean Giraudoux, „Livada de vişini” de A.P. Cehov, „Generaţia de sacrificiu” de I. Valjean, „Bacantele” după Euripide, „Omul din La Mancha” după Miguel Cervantes, etc. In stagiunea 2010-2011 joacă în „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo de Filippo.
Debutul pe marele ecran a avut loc în filmul „Întoarcere la dragostea dintâi”, regizat de soţul sau, Mircea Mureşan. Au urmat „O lebădă iarna” (rolul Lebăda), tot în regia lui Mircea Mureşan, „Secretul lui Bachus” (Avocata Bica Barbu), regia Geo Saizescu, în 1983, „Sosesc păsările călătoare” (Dr. Iulia Râmniceanu), regia Geo Saizescu, „O lumină la etajul zece” (Maria), regia Malvina Urşianu în 1984, „Promisiuni” ( Profesoara), regia Elisabeta Bostan, „Racolarea” (Spioana), regia George Cornea, în 1985, „Vara Sentimentală” (Inginera), regia Francisc Munteanu, în 1986, „Liceenii Rok`n Roll” (Mama Getei), regia Nicolae Corjos, în 1990, „Miss Litoral” (Elvira), regia Mircea Mureşan, în 1991, „A doua cădere a Constantinopolului”, regia Mircea Mureşan, în 1994, „Sexy Harem Ada Kaleh”, regia Mircea Mureşan in 2001.
A fost căsătorita cu actorul Sorin Postelnicu și are o fiică împreună cu acesta, actriţa Teatrului Naţional din Bucureşti, Cesonia Postelnicu. Al doilea soţ este regizorul Mircea Mureşan.
𝗨𝗿𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝘁̦𝗶 𝗲𝗽𝗶𝘀𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗖𝗜𝗩 𝗱𝗶𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟬𝟱.𝟬𝟮.𝟮𝟬𝟮𝟮
𝗣𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗟𝗜𝗧𝗔̆𝗧̦𝗜 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗘𝗡𝗘 – 𝗘𝗣𝗜𝗦𝗢𝗗𝗨𝗟 𝗖𝗜𝗜𝗜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email