Societatea Culturală „ATOM” Ploiești are deosebita plăcere să vă anunțe că un nou proiect editorial major pentru comunitatea ploieșteană a fost finalizat.

?????????? ??????????ă „???????â?? ?????ș???”: ????? ??? ?? ??? ?? ??????? ??????ă î? ? ?????? ? ????? ??? ?? ??????, ???????â?? ???? ?? ?????????? ??? ?? ?? ??????.

Structurată în 13 capitole, distribuite judicios de-a lungul a trei volume, totalizând aproximativ 1000 de pagini, cea mai nouă lucrare de sub egida ATOM, albumul „Traversând Ploieștii”, este gata de tipar urmănd să fie lansat în 2021.
Conceput de inginer Alin Tomozei, Președintele Societății Culturale „ATOM” Ploiești, albumul se bazează pe mai mult de 3000 de fotografii din aproape 20 de arhive diferite, publice și private – dintre care peste 2100 de imagini din fototeca ATOM, legatara institutului de proiectare Consproiect, publicate acum în exclusivitate.

Primul volum cuprinde primele cinci capitole, precedate de o introducere semnată de inginer Bogdan Mihail Dabija, fost director general al societății Consproiect în perioada anilor 1996-2014, un martor activ la transformările orașului de la sfârșitul secolului trecut, precum și de un scurt istoric al urbei, cu prezentarea evoluției așezării de-a lungul timpului.
Este o plimbare ce începe din Calea București, „poarta de intrare” a orașului, o plimbare pusă sub semnul mottoului „București, un oraș de la marginea Ploieștiului”; urmează Gara de Sud, „locul întâlnirilor și al despărțirilor”, apoi cartierele din proximitate – în zona de S-E, cu Sf. Pantelimon, cu Popa Radu și cu Abagiilor, iar în zona de S-V, cartierul lui Popa Trăsnea, pentru a încheia acest prim volum cu imagini din faimosul Bulevardul cu castani al urbei, trasat la finele secolului al XIX-lea.

Foarte detaliat, cel de-al doilea volum cuprinde un singur capitol, Centrul, structura lucrării căpătând pregnanță prin permanentul joc trecut-prezent, cu fotografii începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea; e de notat aici fotografia panoramică Kotecki & Rudniki, din 1870 – publicată inițial tot sub emblema ATOM, în albumul „Statuia Libertății – o istorie republicană ilustrată”, de Dan Gulea & Dorin Stănescu, apărut în 2020. Se poate astfel citi și vedea cum au fost construite primăriile orașului (începând cu 1868), cum au fost edificate Halele, cum a fost reconfigurată întreaga zonă, dar și povestea Pieței Unirii, a Francezei, a Municipalității, Armoniei, a Lipscanilor, a Cavafilor (și străvechea sa „arasta”) sau a Basarabilor – labirintul ce dădea identitate orașului interbelic și imediat postbelic. Casa cu lebădă, cinema Progresul, casa Dobrică, casa Socolescu, teatrul de vară – doar câteva dintre reperele indimenticabile.

Al treilea volum aduce o nouă perspectivă, punând în contrapunct artera aleșilor, Calea Câmpinii, intrând efectiv în casele unor foști primari sau conducători din perioada antebelică, cu străduțele periferiei, de la Barbul Croitorul la drumul Buzăului, cu o aplecare specială spre cel mai ignorat cartier, de către toate municipalitățile, faimosul Mimiu. O notă aparte pentru cartierul Nord, exemplu de arhitectură urbanistică desfășurată în primul rând pe orizontală de la jumătatea secolului al XX-lea, construit de la cota 0, fără a mai remodela și demola părți identitare ale vechiului oraș.
Un capitol dedicat evoluției hărților, dar și unul al figurilor ploieștene din la belle époque (reconstruită în special prin arhiva familiei fostului primar Constantin Brezeanu) încheie ? ??????? ?ă?ă ????????? ?? ????? ??ț?????.

„Traversând Ploieștii” jalonează astfel un drum început pentru ATOM în 2016, cu albumul „Orașul dispărut. Ploiești” de Dan Gulea, o reconstituire a orașului din anii 1960-1970, apărut la Societatea Culturală Ploiești-Mileniul III, prin contribuția inginerului Alin Tomozei, album editat în două ediții, în 2016 și 2017. A urmat constituirea, în 2018, a Societății Culturale „ATOM” (fondatorii fiind ing. Alin Tomozei, ing. Alec Tomozei și prof. dr. Dorin Stănescu), editarea, în 2018, a volumului lui Alin Tomozei, „1965. Crima care a zguduit Ploieștiul”, dedicat reconstituirii minuțioase a împrejurărilor în care Dimitrie Tomozei, directorul de la „1 Mai”, bunic al autorului, a fost asasinat la comanda tristei Securități, alături de lansarea filmului documentar al cărții „Moștenirea” (producător DaDa Media Consulting, Ploiești). În anul 2020 a apărut, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la evenimentele cunoscute sub numele de Republica de la Ploiești, „Statuia Libertății – o istorie republicană ilustrată”, albumul amintit mai sus. Acestor apariții li se adaugă editarea, la finalul fiecărui an, a câte unui calendar de birou cu imagini din orașul dispărut, „Ploieștiul de altădată”, ce configurează într-un mod caracteristic o întreprindere editorială de anvergură națională.

Monografia fotografică „Traversând Ploieștii”

4 thoughts on “Monografia fotografică „Traversând Ploieștii”

  • 5 January 2021 at 8:00
    Permalink

    Doresc să cumpăr.

    Reply
  • 5 January 2021 at 8:03
    Permalink

    Cum pot să cumpăr?

    Reply
  • 8 January 2021 at 13:37
    Permalink

    Buna ziua, cele 3 volume ale albumului „Traversand Ploiestii” vor vedea lumina tiparului in primavara acestui an. Vom anunta lansarea de carte atat pe pagina noastra de web cat si pe pagina de facebook.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email