𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐍𝐓𝐈𝐍 𝐙𝐀𝐆𝐎𝐑𝐈𝐓̦ (1882 – 1944)
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐙𝐚𝐠𝐨𝐫𝐢𝐭̦ (n. 1 septembrie 1882, Mănești, Prahova, România – d. 22 august 1944, Ploiești, România) a fost un colonel topograf român, pasionat de istorie și arheologie. A fost elev al Liceului „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești.
Colonelul Zagoriț a publicat în 1937 o lucrare referitoare la amplasamentul cetății Sarmizegetusa. Lucrarea despre Sarmizegetusa era de fapt o broșură de 23 de pagini, însoțită de patru hărți. Titlul exact al broșurii era: „Sarmizegethusa – unde cred că s-a găsit un adevăr întemeiat pe considerațiuni militare, geografice, topografice și fortificațiuni găsite pe teren”.
Colonelul a fost recunoscut în lumea topografilor ca un bun cunoscutor al reliefului României. Colonelul Zagoriț a mai publicat, în 1940, o utilă monografie a bătăliei de la Călugăreni din 1595. Lucrarea a beneficiat în epocă de o recenzie realizată de istoricul Constantin C. Giurescu.
Este amintit de Nicolae Iorga în jurnalul acestuia.
𝗔𝗹𝘁𝗲 𝗹𝘂𝗰𝗿𝗮̆𝗿𝗶 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲:
– Călătoria de aplicațiuni tactice de geografie și istorie militară. Din Mai și Iunie 1912. Regiunea Teleajen-Buzău. Descriere din punct de vedere istoric. – Întocmită de Locotenentul Zagoriț C-tin, Atașat la Școalele Militare Inf. [București], 1912.
– Treisprezece zile din viata militară a lui Mihai-Viteazul. 7-20 Octombrie 1600. Luptele cu Polonii Sărata-Năenii-Ceptura-Bucovelul. Reconstituire istorico-militară – de sublocotenentul Zagoriț Constantin din Regimentul Mircea No. 32. București.
– Călugărenii subt o nouă înfățișare, Ploiești, 1940, 143 p., cu 27 de hărți în text.
– O hartă cu 800 de numiri de localități din Peninsula Balcanică, care amintesc de existența Românilor în: Istria, Slavonia, Bosnia, Herțegovina, Dalmația, Muntenegru, Sangeacul Novi-Bazar, Serbia-Nouă, Serbia Veche și Bulgaria de Apus – Ploiești, 1938
𝐒𝐮𝐫𝐬𝐚: 𝐖𝐢𝐤𝐢𝐩𝐞𝐝𝐢𝐚
𝐔𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐭̦𝐢 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐂𝐗𝐗𝐗𝐈𝐈 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟎.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐
𝐏𝐄𝐑𝐒𝐎𝐍𝐀𝐋𝐈𝐓𝐀̆𝐓̦𝐈 𝐏𝐋𝐎𝐈𝐄𝐒̦𝐓𝐄𝐍𝐄 – 𝐄𝐏𝐈𝐒𝐎𝐃𝐔𝐋 𝐂𝐗𝐗𝐗𝐈