𝗗𝗿. 𝗜𝗢𝗡 𝗖. 𝗡𝗘𝗚𝗥𝗨𝗭𝗭𝗜 (𝟭𝟴𝟳𝟮 – 𝟭𝟵𝟱𝟮)
Ion C. Negruzzi s-a născut în anul 1872 și a fost primul chirurg al orașului Ploiești. În anul 1902 s-a creat un post de medic secundar la Spitalul Schuller-Sfetescu.
Absolvent al Facultății de Medicină și Chirurgie din București, cum era și de așteptat, s-a ocupat în mod deosebit de chirurgie, fiind primul medic chirurg din Ploiești. Își câștigase o consolidată reputație în oraș, județ și în țară, când a devenit director.
În acestă calitate, a acționat ferm pentru renovarea spitalului, pentru dotarea sa deosebită, inclusiv un serviciu de radiologie modern. În octombrie 1933, cu ocazia pensionării, a fost sărbătorit într-un mod deosebit, cu acea ocazie dezvelindu-se în curtea spitalului monumentul realizat de Ion C. Dimitriu-Bârlad, monument existent și astăzi.
S-a înscris în patidul liberal, la alegerile din 1933 fiind ales senator de Prahova.A fost în mai multe rânduri consilier comunal, iar pe 7 iunie 1936 a fost ales primar al Ploieștilor (și-a donat salariul pentru construirea spitalului din Puchenii Mari, a donat pentru Biblioteca Nicolae Iorga). A fost membru al Clubului Rotary Ploiești și al mai multor societăți culturale și medicale.
În calitatea sa de mare proprietar de terenuri agricole la Albești Prahova, s-a interesat îndeaproape de agricultură, în 1936 obtinând Premiul II și medalia de argint la festivalul Grâului.
S-a stins din viață în anul 1952, la vârsta de 80 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Viișoara din Ploiești.
𝐒𝐮𝐫𝐬𝐚: 𝗜𝗼𝗮𝗻 𝗚𝗿𝗼𝘀̦𝗲𝘀𝗰𝘂 – 𝗖𝗶𝗺𝗶𝘁𝗶𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗣𝗹𝗼𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗶𝗹𝗼𝗿
𝐔𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐭̦𝐢 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐂𝐗𝐗𝐗𝐈𝐈𝐈 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟳.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐
𝐏𝐄𝐑𝐒𝐎𝐍𝐀𝐋𝐈𝐓𝐀̆𝐓̦𝐈 𝐏𝐋𝐎𝐈𝐄𝐒̦𝐓𝐄𝐍𝐄 – 𝐄𝐏𝐈𝐒𝐎𝐃𝐔𝐋 𝐂𝐗𝐗𝐗𝐈𝐈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email