𝐏𝐫𝐨𝐟. 𝐕𝐀𝐒𝐈𝐋𝐈𝐔 𝐀𝐒𝐏𝐀𝐙𝐈𝐀 (𝟏𝟗𝟏𝟑 – 𝟏𝟗𝟗𝟏)
Născută Veselaru, a văzut lumina zilei în 1913, în comuna Săbăoani, județul Roman, unde tatăl era agronom. A absolvit cinci clase primare la școala din comuna natală. În 1925 a fost dată în grija mătușii sale, la Ploiești. Aici absolvă Liceul „Despina Doamna”. Se înscrie la Facultatea de litere și filozofie, secția de limba și literatura română, pe care o absolvă cu „Magna Cum Laude”, fiind colegă cu celebrul scriitor Eugen Ionescu. După absolvire, profesorul Nicolae Cartojan a oprit-o ca asistentă, însă a rămas aici pentru puțină vreme. Și-a luat licența în 1937, apoi a urmat și absolvit seminarul pedagogic „Titu Maiorescu”. Căsătorindu-se a fost obligată să-și urmeze soțul, ofițer de profesie, suplinind în diferite școli cu precădere în orașul Roman.
În toamna anului 1945 soțul, înaintat la gradul de locotenent-colonel, a fost numit într-un post fix, în garnizoana Ploiești. În acel an Vasiliu Aspazia se va angaja ca secretară șefă la liceul de fete „Despina Doamna”. Din 1948, optează pentru catedra de limba română.
S-a remarcat repede prin sobrietatea ținutei și prin seriozitatea cu care se pregătea.
În toamna anului 1948 a fost numită inspectoare la Secția de Învățământ Ploiești, în locul Margaretei Moșneaga.
În anul 1951, la vârsta de 40 de ani, a fost numită șefa Secției de Învățământ Prahova. După doi ani s-a întors la catedra ei de la școala medie de fete „Despina Doamna”.
La 15 septembrie 1958, la vârsta de 47 de ani, a fost numită directoare la Școala Medie Mixtă nr. 1 „I.L. Caragiale”, înlocuindu-l pe profesorul Andrei Vijoli care condusese într-un mod remarcabil școala, împreună cu adjuncții Ioan Bâzu, profesor de limba franceză, Gheorghe C. Ionescu, cunoscutul profesor de muzică, redutabil dirijor al corului Casei de Cultură din Ploiești și impozantul, la propriu și la figurat, profesor de matematici, Mircea Negrea.
Noua directoare a condus liceul timp de 15 ani, din 15 septembrie 1958 și până pe 15 septembrie 1973, când s-a pensionat, la vârsta de 60 de ani.
Vasiuliu Aspazia a fost deputată în Consiliul Popular Orășenesc în trei mandate, mai bine de un deceniu a făcut parte din biroul regional al UFDR, iar de la înființare a fost președinta filialei din Ploiești a Comitetului Național al Societății de Științe Filologice timp de 25 de ani. A fost distinsă cu „Ordinul Muncii” si titlul de „Profesor Emerit”.
S-a stins din viață în anul 1991 fiind înmormântată la cimitirul Viișoara.
𝐒𝐮𝐫𝐬𝐚: 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐆𝐫𝐨𝐬̦𝐞𝐬𝐜𝐮 – 𝐯𝐨𝐥𝐮𝐦𝐮𝐥 „𝐂𝐢𝐦𝐢𝐭𝐢𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐏𝐥𝐨𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐨𝐫”
𝐔𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐭̦𝐢 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐗𝐂𝐈 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟐𝟑 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏.
𝐏𝐄𝐑𝐒𝐎𝐍𝐀𝐋𝐈𝐓𝐀̆𝐓̦𝐈 𝐏𝐋𝐎𝐈𝐄𝐒̦𝐓𝐄𝐍𝐄 – 𝐄𝐏𝐈𝐒𝐎𝐃𝐔𝐋 𝐗𝐂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email