𝗖𝗮𝗿𝗼𝗹 𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗮𝗲 𝗗𝗘𝗕𝗜𝗘 (n. 21 noiembrie 1904, Turnu Severin – d. 9 februarie 1992, Ploiești) a fost un intelectual care a marcat în mod categoric viața culturală și științifică a orașului Ploiești la mijlocul secolului XX. Posesor al unei vaste culturi enciclopedice, cu o educație aleasă, dar în același timp reputat om de știință, doctor inginer în chimie – director fondator al Institutului de Cercetări Petrochim, muzician – dirijor și fondator al Filarmonicii de Stat din Ploiești, istoric – autor al monumentalei lucrări „O Cronică Ploieșteană”, 1825-1974, poate fi încadrat în categoria rară a spiritelor universale de tip renascentist.
„𝘖𝘮𝘶𝘭, 𝘤𝘢 𝘴𝘢̆ 𝘧𝘪𝘦 𝘰𝘮, 𝘵𝘳𝘦𝘣𝘶𝘪𝘦 𝘴𝘢̆ 𝘵𝘳𝘢̆𝘪𝘢𝘴𝘤𝘢̆ 𝘪̂𝘯 𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢̆ 𝘴̧𝘪 𝘪̂𝘯 𝘤𝘶𝘯𝘰𝘢𝘴̧𝘵𝘦𝘳𝘦 𝘥𝘦 𝘴𝘪𝘯𝘦”, spunea adesea Carol Nicolae Debie.
Un cărturar cu care ploieștenii de azi și de mâine trebuie să se mândrească și de la care să ia exemplu.
În anul 2012, Consiliul Local Ploiești a hotărât conferirea Titlului de 𝘾𝙚𝙩𝙖̆𝙩̦𝙚𝙖𝙣 𝙙𝙚 𝙊𝙣𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙡 𝙈𝙪𝙣𝙞𝙘𝙞𝙥𝙞𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙋𝙡𝙤𝙞𝙚𝙨̦𝙩𝙞 𝙥𝙤𝙨𝙩-𝙢𝙤𝙧𝙩𝙚𝙢 𝘿𝙧. 𝙞𝙣𝙜. 𝙉𝙞𝙘𝙤𝙡𝙖𝙚 𝘾𝙖𝙧𝙤𝙡 𝘿𝙚𝙗𝙞𝙚.
Demn de știut, familia De Bie este originară din Belgia. Din documentele aflate în arhiva familiei se cunosc ascendenții începând din secolul al XVII-lea. Un De Bie Jacques era gravor-medalior la Anvers și Paris, iar fratele său De Bie Guillaume era grefier de finanțe la Bruxelles. Un alt strămoș, Iacobi De Bie, publica în 1627 în latină, la Amsterdam, lucrarea Numismata aurea imperatorum romanorum (un exemplar al acesteia se află azi în posesia Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploiești, donată de familia Debie). Bunicul patern, De Bie Pierre, a avut 9 copii. La rîndul său, fiul acestuia Joseph De Bie (8 septembrie 1854 – 29 ianuarie 1943) a avut 6 copii, ultimul fiind Charles Nicolaus (Carol Nicolae). Un nepot al sorei lui Joseph, Matilde, a ajuns episcop de Mechelen. O soră a lui Charles Nicolaus, Marguerite (Margareta) căsătorită cu Emil Colceag, petrolist și muzician ploieștean, a fost bunica maternă a lui Emil Constantinescu, președintele României între 1996 și 2000. Familia mamei, Le Téo Amélie, este de origine franceză. Unul din descendenții acestei familii, Charles Le Téo a fost atașat cultural al Ambasadei Franței la București între 1926-1936. Nepoata acestuia, Isabelle Le Téo, de la Paris, cercetătoare a tradițiilor familiei, a păstrat și a procesat pe calculator un manuscris autobiografic al lui Joseph De Bie, scris în limba franceză, ilustrat cu hărți si fotografii, intitulat Notes autobiographiques. 1854 à 1921. Ecrit à Ploiești, le 14 Septembre 1921 (textul inedit se păstrează în arhiva familiei, iar o copie a acestuia la Societatea Culturală „Ploiești-Mileniul III”).
În 1879, la vârsta de 25 de ani, Joseph De Bie este chemat din Belgia de fratele său Louis, care lucra ca specialist la o societate belgiano-suedeză, pe șantierele Căilor Ferate Române, în zona orașului Turnu-Severin, pentru finalizarea și recepția unui pod metalic pe traseul căii ferate.
Carol Nicolae Debie a fost un adevărat cărturar, un spirit enciclopedist și mai ales un om care a lăsat o valoroasă moștenire istorică pentru ploieșteni, el fotografiind între 1968-1971 majoritatea clădirilor vechi din oraș.
𝐔𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐭̦𝐢 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐋𝐗𝗫 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟭𝟱 𝗺𝗮𝗶 𝟐𝟎𝟐𝟏.
𝐏𝐄𝐑𝐒𝐎𝐍𝐀𝐋𝐈𝐓𝐀̆𝐓̦𝐈 𝐏𝐋𝐎𝐈𝐄𝐒̦𝐓𝐄𝐍𝐄 – 𝐄𝐏𝐈𝐒𝐎𝐃𝐔𝐋 𝐋𝐗𝗜𝐗

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email