𝗦̦𝗧𝗘𝗙𝗔𝗡 𝗗. 𝗠𝗢𝗧̦𝗢𝗜𝗨 (Primar al Ploieștiului în perioada 27 mai 1931 și iunie 1932)
La începutul anilor 30, la conducerea Primăriei Ploieşti vine un alt vizionar, Ştefan D. Moţoiu. În mandatul lui au fost pavate 167 de străzi din 345 câte avea atunci oraşul, s-au construit două şcoli noi, una pe Calea Câmpinii şi alta în cartierul Bereasca, s-a mărit debitul de apă de la 8.000 la 12.000 mc pe zi, s-a extins reţeaua de apă cu trei kilometri, au fost amenajate 18 cişmele stradale ş.a. Primarul Moţoiu a fost cel care s-a gândit inclusiv la omul de rând. În acei ani Ploieştiul avea o dezvoltată industrie a petrolului, iar muncitorii aveau nevoie ca de aer de asistenţă medicală. Astfel este înfiinţat un spital pentru afecţiunile oftalmologice, extrem frecvente în rândul muncitorilor în industria de petrol, au fost înfiinţate cabinete dentare, a patra circumscripţie medicală (care deservea zona de Sud a oraşului), dar şi băia comunală (pe strada Elena Doamna).
Mai mult, tot în mandatul său a fost înfiinţat un birou de plasare pentru servitori unde aceştia erau verificaţi din punct de vedere medical, dar unde le erau verificate inclusiv antecedentele penale. Primarul Moţoiu a fost cel care a ecologizat zona centrală a oraşului, transformând terenurile virane unde erau depozitate deşeuri în parcuri.
Un citat din Monografia Orașului Ploiești precizează: „Bibliotecă populară Nicolae Iorga” a devenit în ultimul timp „Așezământul Cultural Nicolae Iorga” și, pe lângă bibliotecă a creat — cu ajutorul primarului Șt. Moțoi — un „muzeu de arte frumoase”.
Printr-un ordin din 1943 al comandamentului militar local, biblioteca populară Nicolae Iorga este somată să-şi închidă porţile. Evenimentele din acei ani, sirul neîntrerupt de peregrinări în căutarea unui refugiu unde comorile adunate cu atâta trudă să poată fi ocrotite, au făcut ca în 1944, în plină desfăşurare a războiului, cu sprijinul Primăriei municipiului Ploieşti să se ia toate măsurile pentru depozitarea Bibliotecii „Nicolae Iorga” şi a Muzeului de arte frumoase în comuna Cornurile de Sus, într-un imobil care aparţinea lui Ştefan Moţoiu, iar alte bunuri au fost transportate în comunele Valea Călugărească şi Lipăneşti.
Fosta casă a doctorului transilvănean I. Cloaje, ulterior retaurantul Bulevard, azi UniCredit Bank, clădire ridicată la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost cumparată de Stefan D Moțoiu (vezi foto).
𝗦𝘂𝗿𝘀𝗮: 𝗮𝗱𝗲𝘃𝗮𝗿𝘂𝗹.𝗿𝗼
𝗨𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐭̦𝐢 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐋𝗜𝗜𝗜 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟭𝟲 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟭.
𝐏𝐄𝐑𝐒𝐎𝐍𝐀𝐋𝐈𝐓𝐀̆𝐓̦𝐈 𝐏𝐋𝐎𝐈𝐄𝐒̦𝐓𝐄𝐍𝐄 – 𝐄𝐏𝐈𝐒𝐎𝐃𝐔𝐋 𝗟𝗜𝗜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email