DUMITRU D. HARITON (1850 – ?)
Se naste la Ploiesti mosierul si politicianul Dumitru D. Hariton. Urmeaza studiile facultatii de Drept la Paris. Profeseaza avocatura in Ploiesti fiind ales, in anul 1892, primar al orasului. Se distinge printr-o conceptie noua si originala despre urbanism.
In anul 1893, primarul ??????? ?. ??????? a desemnat un membru al consiliului comunal pentru studierea necesitatilor de modernizare a orasului. Proiectul a fost realizat de inginerul francez Charles Chaigneaux care a propus diferite variante pentru alimentarea cu apa, dar si pentru canalizare. Planurile pentru sistemul de canalizare includeau si o rectificare si adancire a albiei paraului Dambu. Solutiile sale erau moderne si prevedeau, printre altele, guri de scurgere dupa modelul celor din Paris si guri de scurgere pentru zapezi.
Desi orasului i-a fost aprobat un imprumut pentru a realiza, macar partial, lucrarile, posibilitatile financiare ale Ploiestiului nu puteau sustine un proiect de o asemenea amploare. Prin urmare, viitorul primar, Radu Stanian, a solicitat si a obtinut permisiunea de a utiliza imprumutul acordat orasului de catre Gheorghe Grigore Cantacuzino, pentru alte proiecte edilitare.
Dumitru D. Hariton se impune si in viata mondena. A administrat o mosie insemnata in comuna Salciile.
Imaginile il prezinta pe Dumitru D. Hariton, precum si planul de rectificare a albiei paraului Dambu, proiect realizat de inginerul francez Charles Chaigneaux.
Urmăriți episodul XLVII din data de 14 noiembrie 2020.
PERSONALITĂȚI PLOIEȘTENE – EPISODUL XLVI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email