GHIȚĂ IOAN (IONESCU) (1833-1898)
Pe 14 octombrie 1833 se naste in comuna Meteleu (Buzau), negustorul, bancherul si industriasul petrolist Ghiță Ioan (Ionescu). Stabilit, din copilarie, la Ploiesti desfasoara activitati administrative si politice, de consilier comunal si judetean, de primar (1890-1892), de presedinte al comisiei interimare (1895-1896), de deputat in Constituanta si Parlament.
Ghiță Ioan (Ionescu) a avut cinci copii, patru baieti si o fata, toti instruiti, care vor ajunge oameni instariti, cu munci de raspundere, cu mare prestigiu in societatea ploiesteana si nu numai. Cei mai mari au fost Theodor (pionierul electrificarii orasului Ploiesti), Alexandru si Gheorghe (George), cu doua mandate, foarte productive, de primar al orasului nostru. Urmatorul a fost Ana, iar ultimul a fost Ion, care datorita pozitiei lui in arborele genealogic, si-a luat cognomenul de Quintus (al cincilea urmaş), devenind Ion Ionescu Quintus, nimeni altul decat tatăl lui Mircea Ionescu Quintus. El a fost un avocat distins, un talentat scriitor si ziarist unul dintre fruntasii epigramei romanesti, om politic, primar al Ploiestilor, de mai multe ori deputat, vicepresedinte al Camerei.
Ghiță Ioan (Ionescu) construieste cladirea fostei Prefecturi, astazi Muzeul de Arta, monument de arhitectură de valoare naţională, înscrisă pe lista monumentelor istorice. Clădirea Palatului Ghiţă Ionescu face parte dintr-o rezervaţie arhitecturală ce poartă amprenta preocupărilor stilistice ale arhitecţilor români şi străini din ultimul pătrar al secolului al XIX-lea. Familia Ionescu a fost pentru scurt timp proprietara palatului. Prefectura se mutase în 1880 în casa Ergas Mamaciu, dar sediul ajunsese prea mic pentru nevoile institutiei. Aşa că în 1910, prefectura a cumpărat Palatul Ghiţă Ionescu, instalându-se în acest edificiu.
Ghiță Ioan (Ionescu) a facut avere din comerţ, afaceri cu petrol şi operatiuni bancare (tot el este cel care a construit Banca Centrala). A intrat apoi în politică, fiind parlamentar liberal, iar spre finalul vieţii a avut şi două mandate de primar al Ploieştilor. Acesta îşi ridică şi îşi decorează casa în perioada 1885-1894, după planurile arhitectului român Leonida Negrescu, format la École des Beaux Arts din Paris şi profund marcat de personalitatea lui Charles Garnier (1825-1898), creatorul Operei Mari din Paris (1861) şi cel mai important reprezentant al stilului Second Empire.
Urmăriți episodul XLVI din data de 6 noiembrie 2020.
PERSONALITĂȚI PLOIEȘTENE – EPISODUL XLV