DIMITRIE SFETESCU (1837-1891)
Ne întoarcem astăzi în timp prezentându-vă pe scurt, viața marelui om de afaceri și filantrop, de la sfarșitul sec. al XIX-lea, Dimitrie Sfetescu. Vă prezentăm alăturat două fotografii, una cu domnia sa (poză preluată din Monografia Orașului Ploiești de Mihai Sevatos, p.395) și alta cu renumitul imobil de pe bulevardul cu castani în care a locuit distinsul Dimitrie Sfetescu (fostă casa Grigore Scorțeanu), ulterior sediul Societății Petroliere „Concordia” astăzi sediul Poliției Locale Ploiești, imobil ridicat după planurile arhitectului Toma N. Socolescu.
Marele proprietar petrolist Dimitrie Sfetescu se naste in anul 1837 in comuna Albesti – Paleologu. Fiul lui Popa Sfetcu Căldărarul, moștenește o importantă avere, pe care o dezvoltă prin afaceri profitabile. Membru al Partidului Conservator și în Societatea „Amiciunilor Constituțiunii” (1886) va deține inclusiv poziția de secretar al acesteia.
Va fi de mai multe ori consilier comunal dar și primar al orașului Ploesti în perioada 06.05.1869 – mai 1870.
Ctitor și filantrop (clădiri, finanțează terminarea clădirii Gimnaziului din comuna Albești-Paleologu, lasă testamentar sume pentru construirea și întreținerea a două școli primare, una de băieți și una de fete, teren și sume pentru ridicarea unui spital , dar moștenitorii atacă testamentul).
Se stie ca, pana in anii interbelici, toate spitalele din Ploiesti au fost opera unor filantropi, a unor donatori, al caror nume l-au si purtat si-l poarta. Le reamintim: Gheorghe Boldescu, fratii Schuller, Dimitrie Sfetescu, Mendel Predinger, P. Movila.
Moare la 7 august 1891 și este înmormântat în cimitirul „Viișoara”.
Școala gimnazială din comuna Albești-Paleologu îi poartă astăzi, cu cinste, numele.
Urmăriți episodul XLV din data de 24 octombrie 2020.
PERSONALITĂȚI PLOIEȘTENE – EPISODUL XLIV