Arhitect TOMA N. SOCOLESCU
Toma N. Socolescu (n.1848, Ploiești – d. 1896), a fost un arhitect român de orientare eclectică. Fiul lui Nicolae Socolescu și tatăl lui Toma T. Socolescu, studiază la Secția de Arhitectură a Școlii de Arte Frumoase din București, condusă de părintele arhitecturii românești, Alexandru Orăscu, ce a construit în 1864 Universitatea din București.
Activând într-o perioadă când România era în plină modernitate, când se ridicau atât edificii publice, cât şi civile, Toma N. Socolescu a avut o activitate bogată, atât ca arhitect, cât şi ca antreprenor. Influenţa pregătirii academice primită în cadrul Şcolii de Arhitectură din Bucureşti, înfiinţată în 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, şi organizată după modelul francez, unde l-a avut profesor pe Alexandru Orăscu de formaţie clasicistă, experienţa tatălui său, dar şi călătoriile făcute în ţări din Europa, aveau să-şi pună amprenta asupra formaţiei sale de arhitect.
Toma N. Socolescu a fost singurul arhitect român printre cei care lucrau în Ploieşti şi în judeţ în aceea perioadă. Socolescu a proiectat şi construit în Ploieşti edificii pentru instituţii ale administraţiei publice sau civile, cum au fost: Tribunalul vechi, Palatul Băilor Comunale, Şcoala de Artă şi Meserii. Toma N. Socolescu a fost autorul a două edificii de cult, devenite embleme ale oraşului Ploieşti, Biserica Sfânta Vineri şi Biserica Sfinţii Împăraţi. În 1882, odată cu preluarea funcţiei de arhitect şef al oraşului Ploieşti, Socolescu s-a ocupat de realizarea unui plan urbanistic complet numit „Planul urbei Ploesci, nomenclatura”. Majoritatea lucrărilor sale existente sunt embleme ale oraşului Ploieşti, fiind clasate ca monumente istorice. Analizând lucrările sale, îl putem considera pe Toma N. Socolescu un reprezentant al neoclasicismului în arhitectură.
Alături de fratele său arhitectul Ion N. Socolescu şi de alţi 22 de arhitecţi, majoritatea cu studii de arhitectură în şcoli din Europa, printre care Ion Mincu, Dimitrie Maimarolu, a fost printre membrii fondatori ai Societăţii Arhitecţilor Români.
Principalele lucrări:
• Biserica „Sfânta Vineri” (1878), pictată de pictorul Gheorghe Tătărescu
• Biserica „Sfinții Împărați” (1890)
• Vechiul Tribunal
• Hotel Bulevard,
• Baia Municipală
• Școala de Artă și Meserii
• Ridicarea Planului orașului Ploiești
• Vechea Primărie din Câmpina