๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐ฬ๐ฬฆ๐ ๐๐๐๐๐๐ฬฆ๐๐๐๐ โ ๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐
๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ (๐๐๐๐-๐๐๐๐)
โ ๐๐ข๐๐จ๐ฅ๐๐ ๐๐ข๐ฆ๐๐๐ก๐ (n. 5 noiembrie 1905, Cosminele, Judeลฃul Prahova, Romรขnia โ d. 17 ianuarie 1972, Ploieศti, Romรขnia) a fost un profesor de istorie, iniศiatorul reศelei muzeale prahovene.
Cel mai cunoscut muzeu รฎnfiinศat de profesorul Nicolae Simache este Muzeul Ceasului โNicolae Simacheโ din municipiul Ploieศti.
S-a nฤscut รฎn anul 1905, รฎn comuna Cosminele din judeศul Prahova. รn anul 1936, Preศedintele Aศezฤmรขntului Cultural โNicolae Iorgaโ, din Ploieศti, profesorul universitar- arhitect Toma T. Socolescu, a aprobat angajarea profesorul Nicolae Simache ca Director de bibliotecฤ ศi muzeuโ.
Dupว ce a absolvit ศcoala primarว din satul natal ศi cursurile prestigiosului Liceu โSfinศii Petru ศi Pavelโ din Ploieศti, s-a numวrat printre studenศii Facultวศii de Drept โ secศia istorie, din cadrul Universitวศii din Bucureศti, obศinรขnd รฎn anul 1931 licenศa cu โMagna cum laudaeโ.
Incepand din toamna acelui an (1931) si panว la sfarsitul anului scolar 1968-1969, prof. Nicolae Simache s-a dedicat, in primul rand, cu imensa capacitate si dragoste de muncว, nobilei activitวti didactice din invวtวmantul secundar. Initial a fost numit profesor suplinitor la Liceul โSfintii Petru si Pavelโ si apoi la Liceul Comercial din Buzวu, de unde revine titular la catedra de istorie a acestui vestit liceu ploiestean, unde cu cรขศiva ani รฎn urmว fusese elev, institutie pe care a servit-o in mod exemplar panว in anul pensionวrii (1969). In perioada celui de-al Doilea Rวzboi Mondial, a indeplinit si functia de director al internatului de bวieti, iar anterior, o scurtว perioadว (1936-1939) s-a aflat la carma Pinacotecii de Artว din localitate. Cei mai multi dintre elevii sวi au devenit specialisti in diverse domenii ale economiei nationale, invวtวmantului, culturii si artelor. Este suficient sว amintim pe ilustrii oameni de stiintว: acad. Eugen Simion, fost presedinte al Academiei Romane, in perioada 1998-2006, savantul Basarab Nicolescu (Franta), poetul Nichita Stวnescu si prof. univ. dr. ing. Mircea Petrescu, membri de onoare ai Academiei Romane, istoricul si criticul literar Valeriu Rapeanu s.a.
Referindu-se la profesorul sวu de istorie, acad. Eugen Simion scria: โProf. Nicolae Simache a fost un adevวrat Apostol. Stia enorm de multว carte si era, in sensul cel mai plin al termenului, un mare profesor de liceu. Un profesor de altว data, devotat panว la mania misiei sale didactice. Era, in felul sวu, un apostol intr-o istorie care ii rวsturnase toate valorile si toate modelele intelectuale. Nicolae Simache isi sacrifica, realmente, viata personalว pentru scoalวโ.
Incepand de la 1 aprilie 1953, in paralel cu prestigioasa activitate didacticว, prin Decizia nr. 24919/149 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Ploiesti, prof. Nicolae Simache este numit, prin transfer, in postul de director al Muzeului Regional de Istorie, urmand a activa, prin cumul, in continuare ca profesor la Liceul โI.L. Caragialeโ.
Beneficiind de un exceptional sprijin financiar si moral din partea forurilor de conducere ale culturii si administrative ale regiunii, prof. Nicolae Simache a izbutit sว achizitioneze un extraordinar volum de bunuri muzeale (peste 200.000 piese) din domeniul istoriei, culturii, etnografiei, artelor vizuale, artei populare, orologeriei, cวrtii vechi romanesti etc, ce au stat la baza constituirii, intr-un timp record, in primul rand a expozitiei permanente a Muzeului Regional de Istorie (inauguratว la 9 ianuarie 1955), a sectiilor de istorie contemporanว, etnografie si artว popularว din Palatul Culturii si a unei adevวrate salbe de muzee, inclusiv memoriale, dedicate unor marcante personalitวti ale spiritualitวtii romanesti, care s-au nวscut, au trวit si creat pe strวvechile meleaguri prahovene: Nicolae Grigorescu (1955), I. L. Caragiale (1962), B. P. Hasdeu si Nicolae Iorga (1965), Cezar Petrescu si Muzeul Epocii โMatei Basarab si Constantin Brancoveanuโ (1967), Andrei Rวdulescu (1970) etc. Tot in 1967, au fost inaugurate: Muzeul Tiparului si Cวrtii Vechi Romanesti, Muzeul Scriitorilor targovisteni si o expozitie permanentว โI.L.Caragialeโ in comuna natalว a marelui dramaturg โ institutii aflate dupว 1968 pe teritoriul judetului Dambovita.
Exceptionala sa activitate didacticว, muzeograficว si de cercetare stiintificว a fost rวsplวtitว de statul roman cu importante ordine si medalii, cu titlul de โProfesor emeritโ โ si Medalia de merit, cu o seamว de diplome de onoare si de excelentว.
In urma unei neiertวtoare boli โ cand incว se afla in plinว putere de muncว (organizarea expozitiei Muzeului Ceasului in actuala clวdire) โ dupว circa douว luni de internare la Spitalul Municipal, unde medici din Ploiesti si din Capitalว au fวcut enorme eforturi pentru a-i salva viata, in dimineata zilei de 17 ianuarie 1972 a trecut in eternitate, indoliind pentru multว vreme invวtวmantul, cultura si muzeografia prahoveanว si romaneascว.
Sicriul cu corpul sวu neinsufletit a fost depus la sala 137 a Palatului Culturii, unde numerosi reprezentanti ai institutiilor de culturว din Capitalว, din judet si din tarว i-au adus un ultim si binemeritat omagiu. Au rostit alocutiuni, la adunarea omagialว din ziua de 20 ianuarie 1972, profesorii Mihail Vulpescu โ presedintele Comitetului Judetean de Culturว si Artว, arheologii Victor Teodorescu si Gheorghe Diaconu, prof. emerit Aspasia Vasiliu โ directoarea liceului โI. L. Caragialeโ, profesorii Nora Costescu si Constantin Rapeanu, prof. univ. dr. doc. George Potra, dupว care, conform dorintei profesorului, cortegiul ce a parcurs un itinerariu pe langว institutiile la care a slujit marele istoric s-a indreptat spre comuna natalว โ Cosminele.
Ulterior, in semn de recunostintว si pretuire a marelui om de stiintว si culturว, la scoala in care a invวtat in satul Cosmina de Sus, in anul 1995 s-a asezat o placว omagialว; in centrul comunei si in curtea Muzeului Ceasului โ ce-i poartว numele โ s-au dezvelit busturi monumentale, iar strada din fata clวdirii Muzeului Ceasului si o scoalว din municipiul Ploiesti ii poartว cu cinste numele.
Poetul Nichita Stฤnescu povestea cum profesorul Nicolae Simache l-a convins sฤ-ศi schimbe numele de poet, cu care semna pรขnฤ atunci (numele din catalog, adicฤ Stฤnescu Hristea): โ๐๐ฬ, ๐ก๐ข ๐๐๐๐ ๐๐ข๐๐๐๐๐๐ ๐ก๐๐๐ฬ, ๐๐ก๐ฬ๐๐๐ ๐๐ข ๐ป๐๐๐ ๐ก๐๐ ๐๐ ๐ก๐ ๐ข๐ ๐๐ข๐๐ ๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐ก ๐๐๐๐ก ๐๐ ๐๐ฬ๐๐ฬ๐ ฬฆ๐๐ ฬฆ๐ก๐, ๐-๐ ๐ ๐ฬ ๐ก๐ ๐๐๐ก๐๐๐ ๐๐ฬ ๐๐๐๐๐๐. ๐๐ ๐โ๐๐๐๐ฬ ๐ ฬฆ๐ ๐๐๐โ๐๐ก๐, ๐๐ ๐๐ข๐๐-๐ ๐ก๐ข ๐ฬ๐๐๐๐๐ก๐, ๐๐ฬ ๐ ๐ ๐๐ง๐๐๐ ฬฆ๐ก๐ ๐๐๐๐ ๐๐ข ๐๐ก๐ฬ๐๐๐ ๐๐ข, ๐ ฬฆ๐ ๐ก๐ ๐กฬฆ๐๐๐ ๐๐๐๐ก๐ ๐ก๐๐๐ก๐ฬ ๐๐ข๐๐๐!โ
Muzee รฎnfiinศate
โข Casa Hagi Prodan din Ploieศti (actualul Muzeu Casฤ de Tรขrgoveศ);
โข Casa Domneascฤ din Brebu;
โข Muzeul B. P. Haศdeu din Cรขmpina;
โข Muzeul Ceasului โNicolae Simacheโ din Ploieศti;
โข Muzeul Cezar Petrescu din Buศteni;
โข Muzeul Conacul Bellu din Urlaศi;
โข Muzeul Covorului Popular din Ploieศti (desfiinศat);
โข Muzeul Ion Luca Caragiale Ploieศti;
โข Muzeul de Istorie din Ploieศti;
โข Muzeul Nicolae Iorga din Vฤlenii de Munte;
โข Muzeul Scriitorilor Tรขrgoviศteni din Tรขrgoviศte;
โข Muzeul Tiparului ศi Cฤrศii Vechi din Tรขrgoviศte;
รn afarฤ de Muzeul Ceasului, care รฎi poartฤ numele, รฎn municipiul Ploieศti existฤ รฎn prezent ศi o ศcoalฤ gimnazialฤ cu numele โProf. Nicolae Simacheโ.
De asemenea, strada pe care se aflฤ Muzeul Ceasului โNicolae Simacheโ poartฤ numele renumitului om de culturฤ.
รn anul 1995, la ศcoala din satul Cosmina de Sus, Prahova, unde a รฎnvฤศat รฎn copilฤrie Nicolae Simache, a fost amplasatฤ o placฤ memorialฤ, iar รฎn centrul comunei Cosminele un bust al acestuia. Un bust monumental al profesorului Nicolae Simache a fost dezvelit ศi รฎn curtea Muzeului Ceasului.โ
๐๐๐ฉ๐ซ๐ ๐ฉ๐ซ๐จ๐๐๐ฌ๐จ๐ซ๐ฎ๐ฅ ๐๐ข๐๐จ๐ฅ๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐ขฬ๐ง ๐ขฬ๐ง๐ฌ๐๐ฆ๐ง๐ฬ๐ซ๐ข๐ฅ๐ ๐๐จ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข ๐ฌ๐ฬ๐ฎ ๐๐ฅ๐๐ฏ, ๐๐ข๐ซ๐๐๐ – ๐๐ฎ๐ซ๐๐ฅ ๐๐จ๐๐ข๐ฆ๐๐ง:
โDespre el se spunea รฎncฤ รฎnainte sฤ-l cunosc:
๐ฟ๐ ๐ข๐ ๐๐๐๐กฬง ๐๐ ๐ ๐ก๐๐๐๐ฬ ๐๐๐๐๐ ๐ข๐ ๐๐๐ ,
๐ป๐๐ ๐ ฬง๐ ๐๐๐ ๐๐ผ๐๐ด๐ถ๐ป๐ธ ๐๐ข๐’๐ข๐ ๐ ๐๐๐๐ก ๐๐ ๐๐๐๐
La รฎnceput profesorul SIMACHE era celebru pentru nasul sฤu ลi asta mai ales pentru cei care nu รฎl cunoscuserฤ personal. Semna รฎn catalog prescurtat NIS, mai toatฤ lumea รฎi zicea Nas, iar apropiaลฃii รฎi spuneau SIMAล ori Nea Nicu. A fost un om extraordinar care a creat generaลฃii de elevi, a educat ca director al internatului copii de la ลฃarฤ, fฤcรขnd din ei oameni de nฤdejde, cu stofฤ de viitori intelectuali, pentru care a primit titlul de profesor emerit. A organizat nu mai puลฃin de 21 muzee sau case memoriale, a lฤsat รฎn urmฤ o salbฤ de muzee cu care oraลul nostru se va mรขndri รฎntotdeauna, o stradฤ ลi un liceu รฎi poartฤ numele, un lucrul important este numele poetic pe care i l-a sugerat elevului sฤu STฤNESCU Hristea Nichita:
-๐๐ก๐ฬ๐๐๐ ๐๐ข๐๐, ๐ ๐ฬ ๐ ๐๐๐๐๐ง๐ ๐๐๐โ๐๐ก๐ ๐๐๐ดฬ๐๐ธ๐๐ถ๐, ๐๐๐๐๐๐๐ฬ ๐ข๐ ๐๐๐๐ก ๐๐๐ ๐๐๐ฃ๐๐๐ ๐๐ ๐ข๐ ๐๐ข๐๐ ๐๐ข ๐๐๐ง๐๐๐๐๐กฬง๐ฬ.
Iatฤ cum relata Nichita momentul โฆ profesorul meu de istorie Nicolae SIMACHE, un strฤlucit savant ลi un mare pedagog, care ne-a format pe noi toลฃi รฎn spiritul dragostei de ลฃarฤ ลi al cunoaลterii istoriei patriei noastre, dar nu numai atรขta, ci ลi รฎntr-un spirit de รฎnaltฤ curฤลฃenie mi-a zis:
– “๐๐ฬ, ๐ก๐ข ๐๐๐๐ ๐๐ข๐๐๐๐๐๐ ๐ก๐๐๐ฬ, ๐๐ก๐ฬ๐๐๐ ๐๐ข ๐ป๐๐๐ ๐ก๐๐ ๐๐ ๐ก๐ ๐ข๐ ๐๐ข๐๐ ๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐ก ๐๐๐๐ก ๐๐ ๐๐ฬ๐๐ฬ๐ ฬง๐๐ ฬง๐ก๐, ๐-๐ ๐ ๐ฬ ๐ก๐ ๐๐๐ก๐๐๐ ๐๐ฬ ๐๐๐๐๐๐ ; ๐ก๐ ๐โ๐๐๐๐ฬ ๐ ฬง๐ ๐๐๐โ๐๐ก๐, ๐๐ ๐๐ข๐๐-๐ ๐ฬ๐๐๐๐๐ก๐ ๐๐ฬ ๐ ๐ ๐๐ง๐๐๐ ฬง๐ก๐ ๐๐๐ข๐๐๐ ๐๐ข ๐๐ก๐ฬ๐๐๐ ๐๐ข ๐ ฬง๐ ๐ก๐ ๐กฬง๐๐๐ ๐๐๐๐ก๐ ๐๐ข๐๐๐”. ลi atunci am semnat Nichita, tatei nu i-a prea plฤcut numele ฤsta, cฤ era dupฤ socru-sฤu. Pe urmฤ m-am obiลnuit ลi eu cu el, ลi aลa a rฤmas, fiind tot numele meu โฆ (รn familia Stฤnescu bฤieลฃii primeau douฤ prenume, primul al bunicului din patrea tatei ลi al doilea al bunicului din partea mamei, aลa cฤ la catalog era strigat STฤNESCU Hristea Nichita).โ
๐๐ฎ๐ซ๐ฌ๐:
๐. ๐๐ข๐ค๐ข๐ฉ๐๐๐ข๐;
๐. ๐ณ๐ข๐๐ซ๐ฎ๐ฅ๐ฉ๐ซ๐๐ก๐จ๐ฏ๐.๐ซ๐จ;
๐. ๐๐ข๐ญ๐-๐ฎ๐ฅ ๐ ๐จ๐๐ข๐ฆ๐๐ง.๐๐จ๐ฆ.
๐๐ซ๐ฆ๐ฬ๐ซ๐ข๐ญฬฆ๐ข ๐๐ฉ๐ข๐ฌ๐จ๐๐ฎ๐ฅ ๐๐๐๐ ๐๐ข๐ง ๐๐๐ญ๐ ๐๐ ๐๐ ๐๐ฎ๐ ๐ฎ๐ฌ๐ญ ๐๐๐๐.
๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐ฬ๐ฬฆ๐ ๐๐๐๐๐๐ฬฆ๐๐๐๐ โ ๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐